Більш як півмільйона українців не визнають ідентифікаційних номерів. Про це повідомляє Перший Національний. Через релігійні переконання вони реєструються лише за номером паспорта. Офіційно ж таких громадян лише десять тисяч - стільки відмовників з початку року нарахували в Державному реєстрі платників податків. За новим Податковим Кодексом, усі, хто проти такого коду, мають заявити про це і написати заяву податківцям.

Замість ідентифікаційного номера - печатка в паспорті. Пан Юрій - один із перших заповнив податкову анкету на відмову від особистого коду. Він - голова православного братства Олександра Невського. Цифрову персоніфікацію там вважають знаком Антихриста. Посилаються на Одкровення Іоана Богослова.

Юрій Єгоров, голова православного братства Олександра Невського:

Відео дня

- Мечта тоталитарной власти начинает сбываться, когда всех людей можно прономеровать. А с помощью технических средств еще и проконтролировать. В любой момент можно вычислить, где находится человек, вычислить его финансовое состояние, заблокировать эти деньги. То есть, лишить этого человека возможности жизни в обществе.

У буденному житті пан Юрій - дефектолог. Без податкового номера він уже 15 років. Каже, ніяких труднощів. Тому й закликає усіх вірян від коду відмовитися.

Позицію свою разом із однодумцями, членами братства, висловлює активно - на мітингах. Тим часом Священний Синод УПЦ ще у 98 році дав своє добро на ідентифікаційні номери. Тож народні протести священнослужителі не підтримують. До формування спеціального реєстру відмовників церква закликає ставитися спокійно.

Георгій Коваленко, прес-секретар Предстоятеля УПЦ МП:

- Церква закликає людей не хвилюватися, і церква закликає людей більше пізнавати Христа, а не займатися дослідженнями Антихриста, молитися в храмі, а не ходити на демонстрації під виглядом Хресних Ходів до Верховної Ради.

Ліпше ходити до податкової - радять і панотці, і самі податківці. Окремий реєстр відмовників там хочуть скласти до кінця року. У такий спосіб порахують усіх.

Вікторія Корольова, начальник відділу ведення державного реєстру фізичних осіб ДПІ в Шевченківському районі м. Києва:

- Это все государственный реестр физических лиц, то есть те люди, которые приняли налоговый номер, они в государственном реестре с регистрационными номерами. А люди, которые отказались от принятия налогового номера по религиозным убеждениям, они зарегистрированы в отдельном реестре по серии и номеру паспорта.

Особливу позначку в паспорт ставитимуть не лише фізичним особам, а й охочим вірникам-підприємцям. І все це - добровільно, наголошують податківці.

Олександр Клименко, заступник глови ДПС України:

- Україна в цьому плані дає дуже велике ставлення до людини та до її прав. Україна - єдина країна світу, в якій у людини є можливість вибору, як обліковуватися, і це дуже велика перевага.

Утім, перевага цілком регульована. До кінця року треба обов’язково зареєструватися в податковій, інакше штраф - 170 гривень.