Через повені та підмив берегів місцевої річки в селі Старий Кропивник на Львівщині у воді може опинитись старий цвинтар та церква.

Як повідомляє сайт Першого Національного, стихія вже зруйнувала дороги та кілька мостів. Укріплення берегів і відновлення переправ селяни домагаються уже три роки. Та й самі не "сидять,склавши руки" - сяк-так самотужки підпирають схили камінням та укріплюють деревами. Ольга Крупник це бачила.

- Три роки пишу. От, сто сімдесят дев`ять звернень.

Відео дня

За три роки оббивання чиновницьких порогів сільський голова Старого Кропивника назбирав стос паперів. До укріплення берегів справа так і не дійшла. Тим часом у селі провалилася ділянка дороги. А ще - обрушилися кілька мостів і берег поряд із церквою.

Ольга Крупник, журналіст:

- Вода уже майже зруйнувала гараж поблизу церкви. Наступними, побоюються селяни, можуть зсунутись у річку могили з цвинтаря.

Тому селяни власноруч взялися виправляти ситуацію.

Роман Свищ, житель с. Старий Кропивник:

- Ми відвели русло своїми силами громади. Для того, щоб не був зсув могил. Ну, підуть могили в річку, попливе, і що ж воно буде!?

Галина Костик втратила половину саду - він провалився в річку. Аби не залишитися й без хати, яка за кілька метрів від річки, наймала трактористів та купувала щебінь, щоб укріпити берег. Для цього довелося продати корову.

Галина Костик, жителька с. Старий Кропивник:

- А як ідуть дощі страшно! Піднімається вода, берег ламає каміння, дерева забирає, все сунеться, гул страшний! Аж страшно! Ми дві ночі не спали, як була вода.

Кошти є, кажуть місцеві депутати. Три роки тому обладміністрація створила підприємство з протипаводкового захисту. Воно стало розпорядником закордонних інвестиційних грошей - понад п`ятдесят мільйонів євро. Але їх використовують не за призначенням, переконані депутати.

Василь Дзвінка, депутат Дрогобицької райради:

- Здивування викликає те, як проводяться роботи, і чому роботи не проводяться на тих об`єктах, де в першу чергу необхідно проводити. Іде абсолютно закрита схема, по якій ніхто не знає, що буде зроблено.

Обвал берега біля церкви внесений до переліку першочергових об`єктів, запевняють в обласній дирекції з протипаводкового захисту. Кошти є, а роботи розпочати обіцяють уже до кінця жовтня.

Павло Савицький, начальник відділу Львівської обласної дирекції з протипаводкового захисту:

- На об`єкт виділено два мільйони гривень. Це на берегоукріплення в районі церкви. Роботи на сьогодні проведені, геодезичні і проектні роботи.

А от полагодити дорогу й мости - не обіцяють. Селяни ж від майбутніх розливів річки рятуються бетонними брилами й вербовими насадженнями.