Кожні п`ять хвилин в світі гине християнин, тобто протягом року гинуть близько 105 тисяч християн, стаючи жертвами насильства на релігійному ґрунті.

Таку статистику, із посиланням на данні ОБСЄ, навів голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон 10 вересня в ефірі передачі «Церква і світ».

В ефірі передачі «Церква і світ» владика Іларіон розповів про становище християн в близькосхідному регіоні, охарактеризувавши ситуацію як дуже важку і в багатьох випадках трагічну.

Відео дня

«У деяких країнах життя християн знаходиться під загрозою, - підкреслив митрополит Іларіон. - Сьогодні багато говорять про те, що проблема християнофобії довго замовчувалася і тільки в останній час раптом про неї почали говорити».

За даними Комісії єпископських конференцій Європи, яка об`єднує представників католицьких єпископських конференцій країн-членів ЄС, щорічно близько 170 тисяч християн по всьому світу зазнають переслідувань.

Це «дуже великі цифри, які не можна ігнорувати», підкреслив голова ВЗЦЗ: «На жаль, ми спостерігаємо сьогодні в цілому ряді країн Близького Сходу та Північної Африки значне погіршення становища християн, пов`язане, в тому числі, і з тим, що там змінюються політичні режими. Причому декларується мета - створення демократичної держави, але для християн ці політичні зміни обертаються величезними стражданнями».

Він нагадав, що РПЦ веде безперервний діалог з представниками інших християнських конфесій, а також з представниками інших релігій, щоб «спільно виробити механізм, який перешкоджав би виникненню конфліктів і відходу християн з тих земель, де вони жили протягом століть».

Глава ВЗЦЗ також підкреслив, що Московський Патріархат висловлює солідарність з мусульманами, які відзначають порушення своїх релігійних прав і свобод в Європі: «Ми говоримо, що будь-яке порушення релігійної свободи неприпустимо, що люди повинні мати право публічно висловлювати свою релігійність, в тому числі, наприклад , носити той одяг, який наказує та чи інша релігія».

Проте вважає владика, в цьому питанні має бути присутня «якась взаємність»: «Ми знаємо, що в деяких арабських країнах взагалі не можна будувати церкви, - зазначив архіпастир. - Скажімо, в Саудівській Аравії неможливо звести храм. Можна поставити запитання, чому, наприклад, у християнській країні повинні будуватися мінарети, а в мусульманській країні не можуть будуватися храми? Я думаю, що діалог повинен йти саме таким чином. У кінцевому підсумку ми повинні прийти до того, що права релігійних меншин не будуть порушуватися ніде - ні в християнському світі, ні в сучасному західному світі».

Офіційний сайт РПЦ