27 вересня Церква святкує Воздвиження Чесного Животворящого Хреста Господнього - повна назва свята, яке зазвичай коротко називають Воздвиження. Свято належить до двунадесятих, тобто, до дванадцяти головних свят.

У християнській Церкві в двадцятих роках четвертого століття відбулася подія, яка глибоко вплинула на церковне життя того часу і міцно увійшла в свідомість віруючих наступних століть: на Голгофі були віднайдені залишки древа Хреста, на якому був розіп`ятий Господь Ісус Христос. Цю подію пов’язують з ім`ям святої Олени - матері імператора Костянтина, яка, відвідавши святі місця Палестини, організувала пошуки Хреста Господня.

Свято Воздвиження подібне до Страсного тижня, яке бува перед Великоднем, він також присвячений посиленій молитви і суворому пості, але якщо на Страсному тижні ми разом з Церквою плачемо над Божественним страждальцем, то в день Воздвиження ми радіємо про плоди Його страждань: спокуту людства від первородного гріха і перемозі Спасителя над пеклом і смертю. Церква підіймає Чесний Хрест, як знаряддя цієї перемоги, і в цей день особливо вшановує Його, як найбільшу святиню.

Відео дня

На православному інтернет-ресурсі «У колі святкових сайтів "Пасха.ру"» є сайт свята «Воздвиження».

З семи рубрик сайту можна дізнатися про історію свята; ознайомиться з особливостями богослужіння, а також з кращими збірками руського богослов`я.

Для маленьких віруючих на сайті є окрема дитяча сторінка, а також зразки світового образотворчого мистецтва.

Крім того, вітальні листівки - можливість привітати рідних і близьких зі святом Воздвиження Хреста Господнього.

Православіє в Україні