Софія Київська відкрила тисячолітні таємниці
Софія Київська відкрила тисячолітні таємниці

Софія Київська відкрила тисячолітні таємниці

16:30, 23.09.2011
7 хв.

Вперше загалу представлені раритети із Софійської різниці: українське Євангеліє 1651 року, хрест XV ст., що належав священномученику Макарію... Фоторепортаж

Урочисті заходи, присвячені 1000-річному ювілею заснування Софії Київської, розпочалися 21 вересня, в День Різдва Пресвятої Богородиці.

Як відомо, такий вік однієї з головних пам’яток і святинь України є нововідкритим істориками. Донедавна вважалося, що храм молодший, але «новий» вік затвердила більшість фахівців й найбільші релігійні конфесії.

Відео дня

21 вересня архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Української Православної Церкви Олександр (Драбинко) відправив у Софійському Соборі подячний молебень та передав працівникам заповіднику благословення Митрополита Володимира.

Заповідник Софія Київська відзначений орденом Ярослава Мудрого (УПЦ). Нелі Куковальській вручено орден святої Варвари.

Заповідник був відзначений орденом святого князя Ярослава Мудрого, а його генеральний директор Неля Куковальська – орденом святої великомучениці Варвари І-ступеню.

У Трапезній церкві відбулася презентація документального фільму «Софія Київська: перше тисячоліття», створеного на студії «Глас».

Урочисті заходи розпочалися 21 вересня із подячного молебню.

Того ж дня на другому поверсі Будинку Митрополита відкрилася виставка "Пам`ятки сакрального мистецтва XV-XIX ст.". Тут вперше представлені унікальні раритети з фондів Національного Києво-Печерського заповідника – із Софійської різниці.

За словами заступника генерального директора з наукової роботи Національного заповідника Софія Київська Ірини Моргуліної, у післяреволюційнй часи, коли Софія Київська стала музеєм, найцінніші раритети були відправлені у фонди Музейного містечка – у Києво-печерський заповідник.

Євангеліє (1651 рік, Україна).

На виставці можна побачити українське Євангеліє 1651 року, лампаду зі срібла 1776 року, портрети митрополитів і церковний одяг із шовку та срібла.

Крім того тут представлено список чудотворної ікони «Микола Мокрий» (Київ, 1852 р.).
Унікальним експонатом виставки є срібний «Хрест благословенний» (Афон, друга половина XV ст.), що належав священномученику митрополиту Київському і Галицькому Макарію.

«Хрест напрестольний» (Київ, 1738 р.) та дарохранительниця (Переяслав, 1786 р.)

Також цікаво подивитися на срібний «Хрест напрестольний» (Київ, 1738 рік) та дарохранительницю (Переяслав, 1786 р.).

За словами працівників заповідника, виставка "Пам`ятки сакрального мистецтва XV-XIX ст." триватиме до грудня.

Після відкриття музею відбулася урочиста церемонія передачі ікони "Розп`яття з пристоячими" XV століття, викраденої в 1984 році зі Львівського музею українського мистецтва (нині - Національний музей імені Андрія Шептицького).

Любов Єлізавєтіна впізнала викрадену ікону і повернула її музею у Львові.

Рік тому образ впізнали в альбомі-каталозі виставки Державного музею-заповіднику «Царіцино» (червень 2008 - липень 2009) колекції російського збирача ікон Михайла Де Буар (Єлізавєтіна). Тоді вдова покійного поціновувача – пані Любов Єлізавєтіна, вирішила повернути ікону музею.
- Ця ікона – найдавніша з 22 святих образів, що були викрадені із музею. Ікона початку XV ст. сьогодні надзвичайна рідкість. У виконавчому іконографічному плані – вона унікальна. Особливість ікони у тому, що на ній тільки напис «Христос Назаретянин». Напис на хресті «Христос Назаретянин Цар Іудейський», що нині пишеться скорочено, з’явиться на іконах пізніше. До викрадення на іконі були зображені позолотою два янголи. Зараз їх немає, вони змиті. Ікону навмисно пошкодили, щоб не впізнати, - повідомив генеральний директор Національного музею у Львові імені Андрія Шептицького Ігор Кожан.

Ікона пробула в Києві всього декілька годин: святиня перетнула кордон, побувала на урочистій церемонії, після чого її відразу було відправлено до музею у Львові.

Святкова програма дня продовжилася церемонією відкриття відреставрованої Брами Заборовського - пам`ятки архітектури XVIII ст. У минулому це був парадний в`їзд до резиденції київських митрополитів – західний, з боку Золотих воріт.

Браму Заборовського реставрували чотири роки.

Проект «Янголи Софії Київської» представляє кілька десятків робіт з кераміки, скла, металу, бурштину.

«Янголи Софії Київської»

Цікавою є скульптура покровителя Києва - Архангела Михайла, виконана з бронзи та граніту, збільшена копія якого нині прикрашає південну вежу Софії Київської.

За словами художниці Зінаїди Ліхачової, якщо загадати бажання та доторкнутися скульптури, все найпотаємніше обов’язково здійсниться. «Ми перевірили на собі», - запевняє митець.

Міністр культури України Михайло Куліняк (ліворуч) вішає портрет митрополита Рафаїла (Заборовського).

Надзвичайно привабливим експонатом цієї виставки є делікатна робота з бурштину - портрет Митрополита Київського і галицького Рафаїла (Заборовського).

«Янголи Софії Київської»

Святкову програму 21 вересня було завершено висадженням дерев на честь 1000-річчя заснування Софії Київської.

22 вересня, у другий день святкування, було відкрито меморіальну дошку, презентовано ювілейну монету на честь події, а також відкрито виставку народного художника Мирослава Отковича.

Виставку Мирослава Отковича можна назвати тематичною: практично всі картини присвячені історії. На них можна побачити як конкретних персонажів минулого, зокрема, княгиню Ольгу чи гетьмана Мазепу, так і більш абстрактні композиції, які, однак, все одно наснажені духом історії. Полотна виконані у стилі, близькому до манери давньоруського іконопису (особливо це стосується колористики і перспективи) та розпису.

22 вересня відкрито виставку народного художника Мирослава Отковича.

«У портретах, як у спалахах, я хочу нагадати про нашу історію», - зазначивМ.Откович.

На відкритті виставки був присутній владика УГКЦ ЙОСИФ (Мілян).

«Історія перебуває в нас під ногами, фундаментами і полями. Але історія – це й ми самі, кожен із нас. Автентичність її передання залежить від народу, який прагне її зберегти, пишається нею. І нинішня виставка є турботою за правдивість нашої християнської історії, її літопис, сповнений сумом і надією. Що ж до наслідків історії – вони залежать від нас самих», – сказав священик.

Пам`ятна монета "Софії Київській 1000 років"

23 вересня святкування тисячоліття Софії продовжилось прес-конференцією з нагоди отримання заповідником гранту від Американського посольського фонду зі збереження культурної спадщини.

24 вересня очікується, що в урочистостях візьме участь президент України Віктор ЯНУКОВИЧ.

Для бажаючих відвідати Національний заповідник Софія Київська: музеї працюють з 10.00 до 17.30. У середу – з 10.00 до 16.30.

Підготувала Анна Хрустальова, УНІАН
Фото: автора, УНІАН,сайт «Фотолітопис»,газета «Сегодня».
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся