Україні повернули унікальну ікону "Розп`яття з пристоячими", викрадену 27 років тому
Україні повернули унікальну ікону "Розп`яття з пристоячими", викрадену 27 років тому

Україні повернули унікальну ікону "Розп`яття з пристоячими", викрадену 27 років тому

16:15, 22.09.2011
5 хв.

Ікона XV століття, виконана у візантійському стилі, тому фігури витягнуті... З ікони зникли два янголи... Святиня пробула в Києві всього декілька годин.

У Національному заповіднику Софія Київська вчора відбулася урочиста церемонія передачі ікони "Розп`яття з пристоячими" XV століття, вкраденої в 1984 році зі Львівського музею українського мистецтва (нині - Національний музей імені Андрія Шептицького).

Подія відбулася у рамках святкових заходів з нагоди 1000-річчя заснування Софії Київської і зібрала представників Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Повноважних Послів, представників Міністерства Культури та представників культурної громадськості.

Відео дня

Ікона «Розп’яття з пристоячими» ХV ст., (Україна, Волинська обл., Меневецький р-н, с Черськ; дерево, левкас, темпера, позолота; 28,6х22,4 см).

Ікона пробула в Києві всього декілька годин: святиня перетнула кордон, побувала на урочистій церемонії передачі, після чого її відразу було відправлено до музею у Львові.

Директор Національного музею у Львові Ігор Кожан,  Міністр культури України Михайло Кулиняк і голова Держслужби контролю за переміщенням культурних цінностей через кордон Юрій Савчук.

Міністр культури України Михайло Кулиняк привітав всіх присутніх з тисячоліттям заснування Софії Київської, в рамках святкування якої відбувалася передача коштовної святині, важливої для історії і культури нашого народу.
- Це велика подія. Маю сподівання, що через недовгий час ми знову зустрінемося із такого чудового приводу, - побажав міністр.

Генеральний директор Національного музею у Львові імені Андрія Шептицького Ігор Кожан розповів, що рік тому образ впізнали в альбомі-каталозі виставки Державного музею-заповіднику «Царіцино» (червень 2008 - липень 2009) колекції російського збирача ікон Михайла Де Буар (Єлізавєтіна). Тоді вдова покійного поціновувача – пані Любов Єлізавєтіна, прийняла рішення повернути ікону музею.

На думку Ігора Кожана, повернення частки національної культури – надзвичайно важлива подія для країни, бо «тільки маючи за собою багатовікове культурне підґрунтя ми будемо почуватися сильними і міцними».

- Ця ікона – найдавніша з 22 святих образів, що були викрадені з музею у 1984 році. Ікона початку XV ст. сьогодні надзвичайна рідкість, їх одиниці. У виконавчому іконографічному плані вона унікальна. Особливість цієї ікони у тому, що на ній напис тільки «Христос Назаретянин». Напис на хресті «Христос Назаретянин Цар Іудейський», що нині пишеться скорочено, з’явиться на іконах пізніше. Ікона виконана у візантійському стилі, тому фігури витягнуті. До викрадення на іконі ліворуч і праворуч були зображені позолотою два янголи. Зараз їх немає, вони змиті. Ікону навмисно пошкодили, щоб невпізнати. Якби ми відправляли цю ікону на виставку, її страхова вартість складала б 150-200 тис. доларів. Наразі ікона в непоганому стані. Але відновлювати, домальовувати янголів, ми не будемо, - повідомив директор музею.

Ігор Кожан також розповів про ще одну ікону, що перебуває у особистій колекції у Нідерландах. За словами директора музею, власник готовий передати її Україні.

Дарувальниця Любов Єлізавєтіна вважає передачу ікони своєю місією, і говорить, що відчуває при цьому внутрішню радість.
- Ця ікона третя, що я повертаю. Вона існувала задовго до мене, і буде існувати в нашій культурі ще довго після. Уявити собі, де вона буде краще зберігатися, щоб служити символом національної культури, краще, ніж у музеї - неможливо, - вважає пані Єлізавєтіна.

За її словами, подібні шляхетні вчинки не минають без спокус.
- Ми це робили у важкій ситуації. Мною було подаровано до Пушкінського музею 75 ікон XIV-XX ст. Але дар був оскаржений рішенням суду... Сподіваюся, мені все ж таки вдасться дістати затвердження передачі дару своїй країні за допомогою громадської думки, - сподівається Любов Єлізавєтіна.

За її словами, ікону було придбано в рамках колекції Глезера – відомого німецького колекціонера, коли спадкоємці почали розпродаж частинами.

«Ми придбали 191 ікону з колекції. Працюючи саме з цією іконою, прийшло зіставлення, а потім і розуміння, що чорні реставратори надзвичайно її змінили. У листуванні з львівським музеєм ми з`ясували, що ікону, викрадено звідти. Моїм однозначним рішенням було повернути пам’ятку», - підсумувала колекціонер-мистецтвознавець.

Надзвичайний та Повноважний Посл Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов висловив переконання, що «ікони завжди повертаються туди, де вони були». Він особливо відзначив важливість рішення дарувальниці.

- Для будь-якого колекціонера-мистецтвознавця ікона - це дитина. Пані Єлізавєтіна багато зусиль доклала, щоб визначити місце, звідки було викрадено ікону. Ми б хотіли, щоб з такою відповідальністю діяли люди, які мають відношення не тільки до культурних цінностей, але й до світських справ, - сказав Михайло Зурабов.

Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ганс–Юрген Гаймзьот сказав, що завжди радіє взаємному поверненню культурних цінностей, і вважає що подібні події сприяють розвитку двосторонніх відносин.

Анна Горпинченко, УНІАН
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся