Сьогодні в Києві відбулася меморіальна служба «Пам`ятати, щоб жити!» до 70-х роковин трагедії в Бабиному яру.
Про це повідомили організатори і учасники меморіального служіння на прес-конференції в УНІАН.
Зокрема, як розповів один із організаторів Михайло САМСОНОВ, масштабна християнська міжцерковна акція, присвячена 70-річчю трагедії Бабиного Яру, відбулася на території меморіального комплексу «Бабин Яр». У ній взяли участь представники Всеукраїнського союзу баптистів, Всеукраїнського союзу п`ятидесятників, Церкви Адвентистів сьомого дня в Україні, Римо-Католицької церкви в Україні та інші.
За його словами, мета акції - вшанувати пам`ять безневинно вбитих к роки Другої світової війни євреїв і висловити рішучість об`єднати зусилля, щоб протистояти нацизму і антисемітизму і не допустити повторення подібної трагедії. А також висловити підтримку єврейському народу і Державі Ізраїль.
М.САМСОНОВ нагадав про масштаби трагедії в Бабиному Яру. За його словами, Бабин Яр став могилою для 100-200 тис. людей, переважна більшість з яких були євреями. Лише за два дні - 29 і 30 вересня 1941 року - там було вбито 37 тис. жінок, людей похилого віку і дітей єврейської національності. На цьому самому місці також розстрілювали і ховали військовополонених і підпільників, воїнів ОУН-УПА, українців, росіян, циганів і представників інших націй. Серед розстріляних були й ті, хто ціною свого життя рятував приречених євреїв.
Голова Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій Григорій КОМЕНДАНТ відзначив, що дуже важливо знати правду про трагедію в Бабиному яру. «Якщо ми думаємо про майбутнє, ми повинні бути чесними», - наголосив він. Також Г.КОМЕНДАНТ відзначив важливість того, що представники різних конфесій зібралися, щоб вшанувати пам`ять загиблих, помолитися за них і вибачитися.
Джобст БІТТНЕР, який у серпні минулого року на чолі з віруючими з німецького міста Тюбінген провів в Україні «Марш Життя», наголосив на важливості цієї події.
За його словами, з ним до України приїхали нащадки тих, хто скоював злочини в Бабиному яру, які хочуть вибачитися за дії своїх предків.
Д.БІТТНЕР наголосив, що треба робити все, щоб подібне більше ніколи не повторилося.
У службі взяли участь члени церков і представники вищого духівництва більшості християнських конфесій: глава Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій Г.КОМЕНДАНТ, представники Римо-Католицької церкви в Україні та глава Києво-Житомирської і Чернігівської дієцезій архієпископ Петро МАЛЬЧУК, глава Баптистського союзу церков України В’ячеслав НЕСТЕРУК та інші.