Комсомольська правда

Лики Ісуса Христа і Миколая Чудотворця проявилися після того, як дошки з попелища перенесли в будинок.

Додому до 85-річної Марії Нефортуни із села Рашівка Полтавської області односельці ходять, як до церкви. І все заради маленьких іконок з ликами Миколая та Ісуса. Справа в тому, що святі почали з`являтися на старих дерев`яних дощечках після того, як їх з попелища перенесли в будинок.

Відео дня

- До війни наша садиба належала священикові, - розповідає Марія Василівна. - Стару хату розбомбили німці, довелося поруч нову побудувати. Десь п`ять років тому згорів і сарай священика. Коли ми почали розбирати завали після пожежі, знайшли дві маленькі дощечки, розміром з фотографію 10 на 15. Дуже здивувалися, що вони не згоріли ... Зять вирішив їх не викидати ... - Щось розгледіти на дощечках було неможливо, - підключився до розмови зять господарки Василь Буханенко. - Вони були тьмяні, жовтуватого кольору і неабияк побиті шашелем ...

Деревинки віднесли в літню кухню і забули. Поки онуки не знайшли і не почали ними грати.

- Побачивши це, я взяв одну дощечку в руки і оторопів - на ній з`явилося обличчя святого! - Продовжує чоловік. - Я відніс її до церкви, освятив, а потім поставив в будинку на найвиднішому місці, біля сімейних фотографій. Сумнівів у тому, що це ікона, вже не було. За кілька місяців на ній чітко відновилося обличчя, руки Миколи Чудотворця, навіть елементи одягу. Причому деякі деталі виявлялися буквально за тиждень ...

На другий дерев`яної іконці образ святого ледь помітний. Хто на ній зображений, точно поки не ясно. Але припускають, що це лик Ісуса Христа. У церкву віддавати іконки Нефортуни не хочуть, вирішили передавати їх дітям-онукам як сімейну реліквію.

- Щось змінилося в житті після відновлення іконок? - Запитую у господарів.

- Ми помирилися з сусідкою, з якою все життя воювали! - Усміхається бабуся Марія. - Але те, що ці ікони посвітліли до добра, я впевнена.
Образ святого Миколая поміщається в долоньку Марії Нефортуни.

Думка священика

- Прояв цих ікон відбувався на моїх очах, - розповідає настоятель церкви в Рашівці отець Богдан. - Я добре пам`ятаю, яким тьмяним був святий Миколай, коли ми посвятили цю дощечку, і який він чіткий зараз. Аж світиться! У мене немає сумнівів, що сталося чудо. Відмити або відтерти старі ікони неможливо. З ними такі експерименти не проходять. Вони або поновлюються, або ні. На все воля Божа. Важливу роль відіграють атмосфера в будинку і віра людей, що живуть там.

Ця родина дуже порядна. Вони вірять у диво, моляться Миколаю, і він обов`язково буде їх оберігати.

Автор: Олеся КУЧЕРЕНКО