Стратегія українського уряду сьогодні направлена на невтручання у справи церков, «штучне відновлення справедливості» або будь-яке інше втручання політиків у церковні проблеми може лише нашкодити.
Таку думку висловив міністр освіти і науки, молоді і спорту України Дмитро ТАБАЧНИК в інтерв`ю журналу «Фома».
«Український уряд обрав політику принципового невтручання у справи церков. Держава відмовилася продавити якусь продержавну церкву силою. Я упевнений, що люди самі зможуть в усьому розібратися», - сказав Д.ТАБАЧНИК.
Водночас він назвав мудрою позицію глави Російської православної церкви Патріарха КИРИЛА, який, відвідуючи Україну, «принципово не прагне говорити про політику і в політичних категоріях». «Він діє як пастир і проповідує про любов і про Бога. Я упевнений, що якщо хтось кричить на мітингах «Геть!», а хтось у цей момент говорить про любов, то правда життя і серця молоді обов`язково залишаться за тим, хто говорить про любов», - вважає міністр освіти.
Разом з тим Д.ТАБАЧНИК не виключає, що держава може допомогти громадянам зробити свій свідомий вибір на користь того чи іншого віросповідання.
«Питання про релігію в школі так само актуальне для України, як і для інших пострадянських країн. Сьогодні ми прагнемо вирішити цю проблему: при нашому міністерстві створена рада з взаємодії з релігійними організаціями. У школах вводиться предмет «Християнська етика», - розповів Д.ТАБАЧНИК.
Кажучи про взаємодію між світською і духовною освітою, міністр повідомив про проблеми, які перешкоджають ліцензуванню академій і семінарій.
«Наша мета - ліцензувати їх роботу, щоб випускники одержували також і світський диплом бакалавра. Але це можливо лише за умови, що випускник духовної школи освоїть всі ті предмети, що й студент світського вузу і за тією ж світською програмою. Ми знаємо, що не всі представники духовних шкіл згодні з таким підходом. Деякі з них вважають, що це позбавить їх учбові програми багатьох дисциплін, для світського диплома не потрібних, але важливих для майбутнього священика. Це дійсно дилема - і зараз ми саме шукаємо рішення», - сказав Д.ТАБАЧНИК.
*** Журнал «Фома» - щомісячне культурно-просвітницьке і інформаційно-аналітичне релігієзнавче некомерційне видання. Позиціонує себе як «православний журнал для тих, хто сумнівається». У назві журналу - ім`я святого апостола Фоми, яке стали застосовувати для визначення недовірливого слухача (через невіру апостола у воскресіння Ісуса Христа).
Журнал не є офіційним органом Російської православної церкви. Разом з тим діяльність «Фоми» схвалена Московським патріархатом.

 


 

Відео дня