У Руській Православній Церкві Московського патріархату закликають країни ОБСЄ покласти кінець утискам християн. "Щоб наш голос на захист християн поза Європою звучав більш впевнено і авторитетно, ми покликані до того, щоб спільними зусиллями держави ОБСЄ стали зразком з точки зору захисту прав християн", - сказав глава синодального Відділу зовнішніх церковних зв`язків митрополит Волоколамський Іларіон на зустрічі ОБСЄ високого рівня "Запобігання та реагування на інциденти та злочини на грунті ненависті по відношенню до християн", яка відбулася напередодні в Римі.

За його словами, на європейському континенті вже не одне десятиліття широко обговорюються посягання на права релігійних меншин ", але практика показує, що становище більшості, які традиційні християни становлять практично у всіх державах-членах ОБСЄ, далеко не завжди є кращою гарантією забезпечення їх прав" , повідомляє сайт синодального відділу.

Як зазначив ієрарх, справжня загроза в регіоні ОБСЄ, який стає все більш мультикультурним, полягає у спробах використати релігійне різноманіття "як привід для виключення з суспільно-політичних реалій континенту ознак християнської цивілізації, що нібито зробить наш континент доброзичливішим до нехристиян".

Відео дня

"Я переконаний, що суспільство, яке встало на шлях відмови від духовної спадщини під приводом радикального поділу релігійного та суспільного життя, стає вразливим до духу ворожнечі до представників будь-якої релігії. Це на ділі і створює атмосферу нетерпимості по відношенню до християн, так само як і до представників інших традиційних релігій ", - заявив митрополит Іларіон.

Він вказав на те, що вже кілька років в Іспанії та ряді інших держав існує курс сексуальної освіти для дітей молодшого шкільного віку, і в його рамках "дітям нав`язуються погляди на відносини статей, які абсолютно несумісні з релігійними переконаннями їхніх батьків".

Крім того, продовжив доповідач, від організацій, що виконують завдання інформування громадськості про випадки християнофобії в регіоні ОБСЄ, регулярно надходять дані про судові переслідування християн ", які дозволяють собі критикувати суспільні вади, легалізовані в деяких країнах".

"Християни в регіоні ОБСЄ постійно стають предметом нападів за їхню позицію з питання здійснення абортів і евтаназії. Наші опоненти не тільки не хочуть бачити очевидного - знищення життя за помилковими обгрунтуваннями цих нелюдських дій, але і відмовляють нам у праві висловлювати свої погляди, а також демократичними методами добиватися їх відображення в європейських правових реаліях ", - констатував владика.

Серйозні побоювання у нього викликають і акти вандалізму щодо християнських святинь ", які стали сумною реалією сучасного суспільства в регіоні ОБСЄ".

"Для того, щоб права християн і представників інших традиційних релігій в регіоні ОБСЄ ефективно захищалися, Організація покликана не тільки реагувати на злочини, але і сприяти утвердженню миру між усіма релігіями регіону", - підкреслив архієрей.

Християнський портал Кіріос