Поблизу колишньої столиці удільного князівства Пересопниці, що на Рівненщині, археологи знайшли дві натільні іконки ХІІ століття.
Як передає кореспондент УНІАН, іконки знайшли у районі спорудження фрагменту давньоруського городища в Пересопниці.
Іконки невеликі, їх носили як хрестики. На одній із них зображено Святого Георгія, на іншій — Богородицю Одигітрію. Іконка Божої Матері з Ісусом-немовлям вкрита позолотою. На думку фахівців, ці знахідки – унікальні. Як вважає науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Михайло ВАШЕТА, технологія виготовлення цих ікон була дорогою справою, тому, найімовірніше, оберіг належав заможній людині.
В інтерв’ю Рівненській обласній державній телерадіокомпанії заступник голови облдержадміністрації Олексій ГУБАНОВ повідомив, що унікальні знахідки стануть частиною експозиції у музеї, що створюється.
Кілька тижнів тому у районі спорудження фрагменту городища було також виявлено залишки середньовічних поховань, які, на думку фахівців, належать до давньоруського періоду української державності.
Як уже повідомлялося, нині у селі Пересопниця, що неподалік Рівного, йде спорудження фрагментів давньоруського городища, а також культурного центру, де буде музей української Першокниги – Пересопницького Євангелія, та постійно діючий археологічний центр.
Відзначення 450-річчя Пересопницького Євангелія - цієї унікальної пам’ятки української культури, заплановане на 29 серпня 2011 року. За повідомленням Рівненської облдержадміністрації, на святкування ювілею буде запрошено президентів п’ятьох православних країн Європи.