У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року здригнувся світ – тієї ночі відбувся вибух на Чорнобильській атомній електростанції. У результаті від радіоактивного зараження постраждали 500 населених пунктів, 60 тисяч житлових будинків і мільйони людей – ті, хто проживав у Чорнобильській зоні, й ті, хто ліквідував аварію. Місто Прип’ять, де знаходиться АЕС, перетворився на місто-привід, а Україна дізналася, як це - онкохворі діти. Наслідки трагедії досі нагадують про ту жахливу трагедію…

У ніч з 25 на 26 квітня цього року о 1 годині 23 хвилини, у час вибуху на ЧАЕС, пролунало 25 ударів поминального дзвону — за кількістю років, що минули з дня трагедії.

У ніч 25-ої річниці трагедії на Чорнобильській АЕС Святіший Патріарх Кирил та Блаженніший Митрополит Володимир відправили панахиду за загиблими ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС у храмовому комплексі на честь Архістратига Михаїла в Дарницькому районі, як повідомляє офіційний сайт УПЦ.

Відео дня

За богослужінням також молилися Прем’єр-міністр України Микола Азаров, голова КМДА Олександр Попов, губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк, архієреї Української та Руської Православних Церков, священнослужителі Києва, члени Уряду, народні депутати України та близькі ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

«Дякуємо, Ваше Святішество, за Ваші молитви, у яких Ви згадуєте справжніх героїв – чорнобильців, - звернувся до Святішого Владики та присутніх Блаженніший Митрополит Володимир. - Ми звертаємося до Воскреслого Христа, Котрий сказав: «Немає більше від тої любові, ніж хто душу свою покладе за друзів своїх» і ми віримо, що Господь буде Милостивий і не пошле нам інших випробувань. Ми просимо і молимося, щоб Господь упокоїв їхні душі з праведними».

Як уже раніше повідомлялося, Предстоятель Руської Православної Церкви прибув в Україну у понеділок Світлої седмиці, 25 квітня, щоб разом з українським народом помолитися про жертв Чорнобильської катастрофи.

А сьогодні, 26 квітня, Святіший Патріарх Кирил звершив Пасхальний молебень у Чорнобильському Свято-Іллінському храмі.

Пізніше Святіший Владика відслужить заупокійну літію біля пам’ятника ліквідаторам катастрофи на ЧАЕС, зустрінеться з молодими волонтерами, які допомагають онкохворим дітям, і відвідає дитячу лікарню.

У зоні відчуження цього дня православні пройдуть із хресним ходом – пронесуть часточку мощів святителя Феодосія Чернігівського, а також преподобних отців Печерських цілителів Агапіта і Даміана і великомученика Пантелеімона.

А ввечері відкриється конференція «После Чернобыля: общая боль, общая забота, общая надежда. Осмысление итогов и уроков катастрофы», котра пройде в Києво-Печерській Лаврі. У Лаврі також проходить фотовиставка «Дзвони Чорнобиля» - ретроспектива 25-літньої давнини.

Крім того, за жертв у катастрофі сьогодні моляться в усіх православних храмах України, Росії і Білорусі.

Православіє в Україні