Меса італійського композитора XVI століття Алессандро Стріджо стала суперхітом у Великобританії, повідомляє Reuters. Запис меси дебютував у британському чарті поп-музики на 68 місці, випередивши альбоми Емінема, Бон Джові та Джорджа Харрісона. У чарті класичної музики меса стартувала з першого місця.

Меса під назвою Ecco si beato giorno була написана Стріджо в 1566 році. За життя композитора вона була виконана кілька разів, але згодом партитура твору була загублена. Виявити її вдалося лише кілька років тому - у Національній бібліотеці Франції. Весь цей час месу було майже неможливо знайти через помилки, допущені при каталогізації.

Це твір Стріджо відрізняється тим, що написаний для 40 голосів, у кожного з яких своя партія. Голоси розділені на п`ять хорових груп по вісім голосів у кожній. Остання частина меси - "Агнець" (Agnus Dei) написана для 60 голосів. Таким чином, за твердженням знайшов партитуру музикознавця Девіт Мороуні, це найскладніший поліфонічний твір Ренесансу.

Відео дня

Перше сучасне виконання меси відбулося в 2007 році в Лондоні. Диск був записаний британським хоровим колективом I Fagiolini. При запису деякі вокальні партії були замінені інструментальними (що не суперечило задуму Стріджо), причому оркестр використовував інструменти Ренесансу, наприклад Ліроне, лютні і блок-флейту.