З лютого церковні обряди і товари можуть подорожчати на третину. З 1 лютого набуває чинності рішення НКРЕ про те, що тариф на електроенергію для релігійних установ та транспортних підприємств підвищиться на 30%.
Як повідомляє газета "Сегодня", у церквах говорять, що вартість свічок, ікон, церковних книг і обрядів вінчання, відспівування, відповідно, теж підніметься.
“Гроші знецінюються, і це не наша провина. А в церквах, де багато світильників, витрати на електроенергію складають суттєву статтю витрат. Якщо піднімається ціна на електрику, витрати треба покривати в тій же пропорції, адже у нас немає друкарського верстата, як у держави. Наші доходи – це добровільні пожертвування парафіян і прибуток від продажу товарів і послуг”, – сказав прес-секретар Української православної церкви (КП) Євстратій ЗОРЯ.
У церквах підтвердили, що ціни на послуги підвищаться. Зараз вартість обряду вінчання у Києві коливається від 50 гривень (Храм Святого Миколая на Подолі) до 800 гривень в Іллінській церкві. Буде: 65 і 1040 гривень, відповідно. Вартість обряду хрещення в середньому по Києву (разом з хрестиком) – 200-400, буде – 260-520 гривень. Свічки, як кажуть у храмах, підвищаться в ціні приблизно на 30-50 копійок.