Російський православний університет створено указом Патріарха Московського і всієї Русі Кирила за №1 у січні 2011 року.

Заступник голови з богословської та світської вищої освіти і науки Синодального відділу релігійної освіти і науки Української Православної Церкви, ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина професор, архімандрит Віктор (Бедь) привітав ректора новоствореного Російського православного університету ігумена Петра (Єремеєва) з відкриттям навчального закладу.

Університет створений як установа професійної релігійної освіти Руської Православної Церкви в Російській Федерації, що буде реалізовувати стандарти церковної та світської освіти.

Відео дня

До складу університету ввійшов Російський православний інститут імені святого Іоанна Богослова. Передбачається, що разом із РПІ до складу університету ввійдуть спеціально створені профільні учбові підрозділи.

За концепцією поєднання вищої богословської (духовної) і вищої світської освіти, Російський православний університет фактично є аналогом духовно-навчально-наукового комплексу Української Православної Церкви «Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія — Карпатський університет імені Августина Волошина», що з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, розпочав свою освітньо-наукову діяльність у січні 2002 року.

Відрадно, що реформаторський досвід розвитку вищої богословської (духовної) і світської освіти Української Православної Церкви, започаткований Блаженнійшим Митрополитом Володимиром, знаходить своє впровадження і на теренах Російської Федерації.

Прес-служба УУБА