У Сумах до святкування Хрещення Господня долучилися перші керівники обласної влади та більше 5 тисяч жителів міста.
Як передає кореспондент УНІАН, голова Сумської облдержадміністрації Юрій ЧМИРЬ та голова облради Геннадій МИХАЙЛЕНКО взяли участь у Хресній ході від кафедрального Спасо-Преображенського Собору до Харківського мосту,
де пройшов обряд освячення великої води. Ю. ЧМИРЬ закликав сумчан «цього святкового дня очистити тіло і душу Хрещенською водою та з чистими помислами жити у мирі і любові».
За традицією, посвяту води здійснив єпископ Сумський і Охтирський УПЦ Московського патріархату ЄВЛОГІЙ. Самі керівники області до купелі не пірнали, але омили обличчя освяченою водою.
У свиті губернатора перебував також секретар Сумської міськради Олексій МОВЧАН, а серед тих, хто тричі поринав на очах сумчан, були начальник міського управління ЖКГ Ярослав КУЦ, директор КП «Зеленбуд» Сергій ПРОКОПЕНКО, керівник Зарічній адміністрації в м. Суми Вадим ВАЩЕНКО.
Тим часом близько 150 правоохоронців чергували на обох берегах Псла. На запитання «Навіщо стоїте?» відповідали: «Запобігти біді, адже лід на середині річки зовсім тонкий». Окрім міліції тут перебували й пожежники,
працівники МНС, монтажники та лікарі.
Хрещення – завершальне свято Різдвяно-Новорічного циклу, пов`язане з хрещенням Ісуса Христа у річці Іордан Іоанном Хрестителем, під час якого, згідно з Євангелієм від Матвея, з небес зійшов на Ісуса Святий Дух у вигляді голуба.
Вважається, що посвячена вода додає здоров`я, лікує від всіляких недуг.
Звідси і звичай поринати в ополонку.
Щоб весь рік бути здоровим і щасливим, необхідно напитися святої води. Дивний той факт, що свячена вода не псується і може зберігатися багато років.