На Сумщині правоохоронці затримали двох злодіїв, які напередодні Різдвяних свят із храму Казанської ікони Божої Матері, що в селі Великі Вільми Сумського району, викрали шість ікон та євхаристичний набір. Крадії сподівалися за виручені гроші відсвяткувати Різдво. Про це кореспонденту УНІАН повідомила співробітник СЗГ УМВС України в Сумській області Марина
КЛЬОВА.
Оперативна група, яка виїхала на місце злочину, встановила, що злодії проникли в приміщення шляхом злому вхідних дверей. Потерпілий – настоятель храму ієрей АНДРІЙ, не міг навіть уявити, хто міг обікрасти церкву.
“Народ тут проживає глибоко віруючий, тому обікрасти церкву люди вважають наругою над сільською громадою й великим кощунством”, – говорить священик.
Встановити зловмисників правоохоронцям вдалося не відразу. Також стало відомо, що злодії не розбиралися у предметах старовини.
“Всі ікони були ХХ століття, лише одна цінна – кінця ХІХ століття. Людина, яка наважилась на злочин, нічого не тямить в таких речах, адже є набагато цінніші речі, які дякувати Богу, залишились в храмі”, – розповів настоятель храму.
За словами начальника Сумського райвідділу міліції Сергія ЧМІЛЯ, підозрюваних у пограбуванні церкви знайшли їх за відбитками пальців, котрі експерти виявили в одній із пограбованих квартир. Затримали чоловіків за місцем мешкання: одного - в с. Терни Недригайлівського району, іншого - в с. Низи Сумського району, де були вилучені й речові докази. Стосовно зловмисників порушено кримінальну справу за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, що передбачає до шести років позбавлення волі.
Наразі затримані перебувають у слідчому ізоляторі, обидва вже зізналися в п’яти квартирних крадіжках. Та хоча підозрювані поки що не зізнаються у крадіжці з церкви, правоохоронці вже мають достатньо доказів їхньої провини.