На проведення консервації та сучасної музеєфікації, завершення археологічних досліджень Старокиївської гори із залишками фундаменту Десятинної церкви Київ отримає цього року 20 млн. грн. субвенції із державного бюджету, повідомляє KyivPost.

Це передбачено Програмою соціально-економічного розвитку Києва на 2011 рік та бюджетом столиці на поточний рік.

Згідно з документами, загальний обсяг коштів, необхідний на роботи, – 35 млн. грн. Видатки на завершення робіт в майбутніх роках мають скласти 15 млн. грн. У додатках до бюджету міста зазначено, що відсоток завершеності проекту на майбутні роки – 42,9%.

Відео дня

Водночас вказується, що дослідження залишків фундаменту Десятинної церкви і Старокиївської гори розпочалось у 2005 році і завершення разом з консервацією заплановано до кінця 2012 року.

Десятинна церква була першою кам’яною церквою Київської Русі, спорудженою у 988 - 996 роках за часів князювання Володимира Хрестителя.

17 листопада заступник голови Верховної Ради Микола Томенко направив депутатський запит прем’єр-міністру Миколі Азарову та голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову з проханням пояснити будівництво нової культової споруди на місці розташування пам’ятки архітектури національного значення Десятинної церкви.

Проте в Міністерстві регіонального розвитку і будівництва, а також у Київській міській держадміністрації заперечили інформацію.