Предстоятелі українських Церков східної традиції - УПЦ (МП), УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ, а також члени Постійної конференції українських православних єпископів поза межами України - привітали членів своїх Церков зі святом Різдва Христового і зупинилися кожен на тих чи інших питаннях, що становлять інтерес для вірних своєї конфесії...

У посланні Предстоятеля Української Православної Церкви (Московський Патріархат), митрополита Київського і всієї України Володимира відмічається, що 2010 рік став "для нашої Церкви цей рік став роком початку будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового та Духовно-просвітницького центру Української Православної Церкви". В посланні митрополит особливо зазначив, що новообраний Президент України своє служіння державі розпочав з молитви і благословення у стінах Києво-Печерської лаври. "Віримо, що такий добрий початок сприятиме розвитку церковно-державних відносин на благо народу України, що буде підтверджено добрими справами, відродженням благочестивих традицій і підвищенням рівня суспільної моралі", - пише митрополит у посланні.

Різдвяне послання Патріарха Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарета містить благання Божого благословення "на нові здобутки на благо нашої святої Єдиної Української Помісної Православної Церкви та укріплення нашої Української держави". Предстоятель УПЦ КП поздоровив зі святом "і наших земляків-українців, розсіяних по всьому світу: в Америці та Канаді, в Європі та Австралії, які люблять свою Батьківщину і дбають про Українську державу". В посланні він також привітав з Різдвом Христовим Президента України Віктора Януковича, Верховну Раду, Український уряд і Збройні сили.

Відео дня

У Різдвяному посланні священству, чернецтву і всім вірним Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) її Предстоятель митрополит Мефодій зупинився на питанні, чи потрібний Спаситель Христос сучасній людині. XX століття стало переломною добою у житті людства, пише митрополит, у людей хронічно не вистачає часу. Людина "перенасичена інформацією, а її душевний смуток не можуть остаточно розрадити ані актуальне мистецтво, ані засоби сучасної медицини". Але в той момент, коли стомлена та розчарована в усьому людина підіймає очі до неба, вона неодмінно чує Божий голос, що нагадує їй, що справжня батьківщина людини це не місто Каїна, що розрослося до меж сучасної цивілізації, а Небесний Єрусалим, нагадує архієрей.

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Верховний Архієпископ Любомир у своєму посланні наголошує, що суть Різдва не в зовнішніх і швидкоплинних речах, "коли люди збираються за спільним столом, обмінюються дарунками, колядують, відвідують одне одного… Насправді суть великого празника в тому, що Єдинородний Божий Син прийшов поміж нас, аби здійснити вповні план Небесного Отця для нашого спасіння". Тому "все те, що відбувається довкола нас, навіть найбільш трагічне, – це Божий план для нас, який дає нам нагоду свідчити Христові, шукаючи правди, справедливості й добра". Кардинал Любомир також звернувся з проханням молитовної підтримки, допомоги християнам Святої Землі, зокрема у Вифлеємі, "які вже становлять меншість, перебувають у невідрадному становищі. Ці люди очікують нашої підтримки". При цьому Патріарх УГКЦ нагадав, що в подібній ситуації кілька десятиліть тому знаходилась УГКЦ, ії вірні добре пам’ятають утиски і переслідування.

Різдвяне послання Постійної конференції українських православних єпископів поза межами України сердечно вітає українську діаспору по всьому світу, закликає щедрого благословіння Божого і разом з тим звертається до вірних "підвести всі необхідні підсумки минулого 2010 року. Нехай кожний з нас признає свої минулорічні помилки і гріхи, виправить їх, покається і твердо обіцяє їх більше не повторяти", - говориться у Різдвяному посланні.