Софійка Мазурак, якій ледве виповнилось п’ять із половиною років, уже опанувала старослов’янську мову і вільно читає богослужбові книги. Ось нещодавно дівчинка без страху і помилок прочитала “Апостола” під час святкового Богослужіння.

Про це повідомляє прес-служба Волинської єпархії УПЦ.


...Софійка бере в руки книгу і сміливо прямує на середину храму. Зупинившись перед престолом, розгортає книгу і дзвінкий голос оголошує про Читання Святого Письма. Кожен із парафіян, затамувавши подих, слідкує за дівчинкою, а тоненький дзвінкий голос ллється на цілий храм, провіщаючи вже відомі істини та слова. Однак сьогодні вони звучать незвично – їх доносить до людей маленька дитина. На секунду дівчинка затихає, але одразу ж далі продовжує свою відповідальну роботу. У храмі тиша – всі бояться поворухнутись, аби не збити Софійку. Нарешті читання закінчується і велично закривши книгу, дівча попрямувало на своє місце.

Відео дня

Парафіяни з захопленням слідкують за Софійкою – ще б пак! Адже не кожен дорослий зможе так швидко вивчити старослов’янські літери. А тим більше читати церковні книги.

Прочитати на весь храм потрібний розділ “Апостола” дівчинці довелося вперше, і вона з цим гідно впоралась. Читання на древній мові не стало для неї новиною, адже Софійка читає з трьох років. “Софійка дуже любить читати та співати, — ділиться її тато. – У церкві вона читає молитви вже із трьох років. Уперше прочитала у храмі “Святий Боже” та “Господи, помилуй” коли їй було вже три роки. До читання та співання її привчила бабця Лариса, яка керує церковним хором. І донька з малечку полюбляє читати. Спочатку читала українською мовою по складах, а потім почала читати на старослов’янській мові".

До навчання Софійка поставилась із повною відповідальністю – вивчала слов’янські літери і помаленьку читала склади, щоб не помилитись. А до урочистого читання у церкві вона ретельно готувалась – вдома опрацьовувала текст із апостола. “У цьому тексті є такі слова, які важко розібрати і прочитати, — ділиться отець Олександр, — і я запитував доньку як вона їх прочитала? А вона не пропустила їх, а самостійно вивчила і прочитала".

Для п’ятирічної дівчинки читання у церкві не стало новиною – адже вона майже весь вільний час проводить у храмі. Адже і тато, і мама служать у церкві, тож і дитину доводиться іноді забирати з собою на роботу. А дівчинці перебування у храмі -- до душі. Тут вона знайшла улюблене заняття – читання та співання.

 

Відео: http://www.youtube.com/watch?v=oQh7Ar8WreQ