У Полтаві показали образ Миколая Чудотворця з Диканської Свято-Миколаївської церкви - вперше за вісімдесят років.

Диканська ікона зажила слави чудодійної. Адже, за переказами, допомагала зцілюватися навіть безнадійно хворим. Саме перед нею молилася мати Миколи Гоголя, щоб Бог подарував їй дитину. На початку сімдесятих ікону у вкрай занедбаному стані передали до Полтавського художнього музею. Зображення на святині було майже не видно, а тому чудодійний образ визнали непридатним для реставрації. І лише зараз фахівцям таки вдалося зробити реконструкцію святині. Ікона пробуде у музеї до 19-го січня.

Віталій Павлов, начальник відділу туризму та культури Полтавського міськвиконкому:

Відео дня

- Сьогодні започаткована традиція. Щороку, я так гадаю, що з 19 грудня, саме на Святого Миколая, і до водохрещення до 19 січня буде виставлятися ця ікона. Тому що, дійсно, і з причин мистецтвознавчих, і з причин охорони цієї пам’ятки сакрального мистецтва, вона потребує особливих умов зберігання. Тому вона буде зберігатися у фондозапасниках. А от саме в цей період, вона буде виставлена для всіх бажаючих для огляду.

Ольга Курчукова директор полтавського художнього музею:

- Реконструйована, власне, для того, щоб ми могли хоча б приблизно уявити, як вона виглядала на початку 18 століття. Використовувалися надзвичайно дорогі матеріали. Це і сусальне золото, і левказ золочений, так, як вона була в оригіналі.

Подробности-ТВ