Напередодні Міжнародного дня боротьби зі СНІДом, 25 листопада, відбувся обласний семінар на тему «СНІД та моральність», організований Донецькою обласною громадською організацією «Наукова рада». Семінар проводився до виконання завдань, що стосуються виховної роботи, формування в учнів безпечної поведінки, питань профілактики ВІЛ/СНІДу, тютюнокуріння, алкоголізму та наркоманії.

Із вступним словом до присутніх звернулася організатор семінару, заступник голови Донецької обласної громадської організації «Наукова рада» Т.С.Кучер. Позначивши завдання семінару, вона зачитала витримки зі Звернення I Міжнародної науково-практичної конференції «Традиційна родина: неоголошена війна на знищення» (Дніпропетровськ, 30 червня 2009 р.), Резолюції всеукраїнської батьківської конференції «Батьки за дітей» (Одеса, червень 2010 р.) та колективної рецензії на посібник «Школа проти СНІДу». В цих документах* домінує думка: під виглядом профілактики СНІДу відбувається розтління дітей.

На семінарі виступили фахівці Обласного Центру СНІДу та Ясиноватської наркологічної амбулаторії – Н.М.Мелешкіна та Л.І.Бєликова. У доповідях «Що таке СНІД? Ситуація захворювань у області» та «Головна причина захворювання на СНІД серед підлітків» прозвучали невтішні дані: Україна посідає одне з перших місць із поширення ВІЛ-інфекцій, а Донецька область – лідируюче місце в країні. Наркоманія, прямо пов`язана з ВІЛ-інфекціями, стрімко молодіє. Саме підлітки становлять той «резерв», за рахунок якого ділки «тіньового» бізнесу збільшують ринки збуту.

Відео дня

Н.М.Мелешкіна докладно зупинилася на медичному аспекті ВІЛ-інфекцій та шляхах зараження. У нашій області 23,5 тисячі ВІЛ-інфікованих, з них 59% заразилися статевим шляхом, зазначила доповідачка. Тому заповідь «Не перелюбствуй» зараз як ніколи актуальна.

Про нову мораль, про формування в молоді неприйняття сексу до шлюбу йшлося у виступах заст. директора з НВР ЗШ №52 «Меркурій» І.В.Домашенко та керівника районного МО вчителів «Основи здоров`я» Л.Д.Будянської. У повідомленні І.В.Домашенко прозвучала думка психологів «Результати аналізу існуючих форм та методів формування безпечної поведінки та профілактики ВІЛ/СНІДу, тютюнокуріння, алкоголізму, наркоманії на основі вивчення змісту підручників 5-9 класів «Основи здоров`я». Висловлювалися обґрунтовані критичні зауваження на адресу авторів та укладачів вищезгаданих підручників. Разом із тим було відзначено позитивний вплив предмета християнської етики на формування особистості учнів.

Емоційним за формою і цікавим за змістом був виступ настоятеля Свято-Миколаївського храму протоієрея Євгенія Пейкова «Що казати дітям на бесідах про СНІД? Альтернативні форми та методи формування безпечної поведінки, профілактики ВІЛ/СНІДу, тютюнокуріння, алкоголізму, наркоманії». Священик розповів про власні методи роботи з молоддю, про те, як потрібно любити себе й цінувати своє життя, як важливо навчитися говорити «Ні».

Протоієрей Олександр Макаров розпочав виступ «Бесіди зі школярами про здоровий спосіб життя» з демонстрації відеороликів про величезну духовну проблему – алкоголізм. Отець Олександр підкреслив, що акцентувати слід не на шкоді алкоголізму, а на користі тверезості – на численних прикладах житія святих Сергія Радонезького, Серафима Саровського, Іоанна Кронштадтського.

Питання моральності в молодіжному середовищі були озвучені в доповіді Є.Б.Ємченко «Виховання цнотливості». Доповідачка презентувала проекти православного родинного центру «Відрада», а також поділилася власним досвідом проведення занять зі старшокласниками про чистоту стосунків.

Озвучені на семінарі проблеми викликали бурхливу дискусію учасників. У результаті було висловлено наступні судження: деякі методи та форми профілактики СНІДу можуть сприяти розтлінню підлітків. Інформація, пропонована підліткам, не завжди відповідає віковим та психологічним особливостям, у підручниках вона подається переважно в негативній формі. На думку виступаючих у підлітковому віці не можна залякувати і в категоричній формі без пояснень причин говорити «не можна».

Потрібно провадити профілактику не СНІДу, а низької самооцінки підлітка. Не казати: «Щоб не заразитися на СНІД, не можна...». Краще цю само інформацію підносити по-іншому: «Ти не хворітимеш на СНІД, якщо не будеш колотися, пити, робити татуювання, пірсинг і вести розпусне життя», «Ти будеш жити довго та щасливо, у тебе буде здорова родина й здорові діти, якщо збережеш своє здоров`я, свою цнотливість», «Це твій вибір!».

Узагальнюючи підсумки роботи семінару, із заключним словом виступила Т.С.Кучер. Зокрема, вона наголосила:

• Курс «Основи здоров`я» важливий, але його потрібно доопрацювати, оскільки в підручниках багато зайвої, некоректної інформації, яка не відповідає віковим та психологічним особливостям підлітка.

• Потрібні якісні соціальні ролики та фільми.

• Статеве виховання в школах потрібне, оскільки багато дітей тільки в школі дізнається про зміни, що відбуваються в їхньому організмі.

• Слід провадити якісну підготовку викладачів. Читати курс має тільки один учитель і не варто передавати його як довантаження до годин.

• Посібники для вчителів мають бути написані на основі як вітчизняної, так і західної педагогіки та психології, але з урахуванням нашого менталітету.

• Слід провадити роз`яснювальну роботу з батьками, розповідати й пояснювати, що і як говорять дітям на уроках, зробити відкриті уроки й лекції для батьків.

З документами можна ознайомитися на сайті «Православний батьківський комітет»

http://orthodoxy.org.ua/tn/node/14394