У Москві з 16 по 18 листопада відбувся IV Всецерковний з’їзд єпархіальних місіонерів Руської Православної Церкви.

Як повідомили УНІАН у прес-службі УУБА, відкриття форуму пройшло в залі кафедрального собору храму Христа Спасителя. Перед початком було звершено Божественну літургію. Урочисту церемонію відкриття з’їзду очолив Святійший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

Святійший Патріарх звернувся до учасників з’їзду з програмною промовою про цілі і завдання сучасного місіонерського служіння Руської Православної Церкви. Пленарне засідання було присвячене доповідям та обговоренню ключових питань, пов’язаних з місіонерською діяльністю, яка повинна стати сьогодні справою всієї Церкви.

Відео дня

17 листопада робота з’їзду тривала у секціях: „Народна катехізація. Місіонерська відповідальність мирян”, „Місіонерські парафії. Місіонерські стани. Місіонерські монастирі. Підготовка місіонерських кадрів”, „Особливості зовнішньої місії” та „Методологія виліковування розколів, протидії тоталітарним сектам та деструктивним релігійним рухам”.

З благословення ректора Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина професора, архімандрита Віктора (Бедя) у роботі взяли участь проректор з міжнародних церковно-богословских відносин, профессор архімандрит Василій (Садварій) та магістр мистецтвознавства, заступник завідувача кафедри історії Церкви, практичного богослов’я та церковного музичного мистецтва, старший викладач Надія Іванівна Товтин.

Архімандрит Василій (Садварій) та Надія Іванівна Товтин взяли участь у роботі секції „Особливості зовнішньої місії”, яку координував Архієпископ Єгорьєвський Марк, керівник Управління Московської Патріархії по зарубіжних установах. Архімандрит Василій (Садварій) виступив з доповіддю на тему: „Просвітницька діяльність Ужгородської української богословської академії в Угорщині та Словаччині”.

Секційна частина з’їзду була завершена проведенням круглого столу на тему „Критерії ефективності православної місії”, де учасники висловили побажання проведення окремої конференції на задану тему за участю представників Управління справами Московської Патріархії, Синодального інформаційного відділу та інших підрозділів Московської Патріархії.

18 листопада в рамках форуму пройшла презентація місіонерських проектів.