Міністерство регіонального розвитку і будівництва України перерахувало 2,186 млн. грн. спільному українсько-французькому підприємству "Основа-Солсіф" (Київ), що є генеральним підрядчиком з виконання протиаварійних і протизсувних робіт по Андріївській церкві в Києві, і сподівається на завершення цих робіт до кінця поточного року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістів повідомив заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Ігор СОКОЛОВ.

"На сьогодні розпочато фінансування Мінрегіонбудом цього об`єкту, вже перераховані перші кошти на рахунок підрядника у розмірі 2,186 млн. грн. і підрядник розпочав роботи. Ми зацікавлені завершити роботи цього року", - сказав він.

Відео дня

У свою чергу, генеральний директор компанії "Основа-Солсіф" Юрій КАРПЕНКО повідомив, що сьогодні ведуться роботи зі зміцнення фундаментів, стін і гідроізоляції паперті. "Минулого року проводилися протизсувні роботи і виділялося 11 млн. грн. Зараз ми проводимо зміцнення фундаментів, стін і гідроізоляцію паперті. Після закінчення цих робіт наступного року планується проведення реставраційних робіт – відновлення художніх елементів, декору, штукатурки тощо, проте ці роботи виконуватиме вже інша компанія", - повідомив Ю.КАРПЕНКО.

І.СОКОЛОВ повідомив, що всього поточного року на реконструкцію і реставрацію Андріївської церкви заплановано 8,5 млн. грн. за бюджетною програмою реставрації і реконструкції пам`яток історії і культури у містах, де проходитиме Чемпіонат Європи з футболу в 2012 році.

"За цією програмою Мінрегіонбуд фінансується у розмірі 15 млн. грн. і це, в основному, об`єкти Національного заповідника "Софія Київська" – додав він.

Довідка УНІАН. У 1968 році Андріївська церква була передана Державному архітектурно-історичному заповіднику «Софіївський музей», де вона відкрилася як державний музей «Андріївська церква». Сьогодні Андріївська церква працює як музей, в якому проводяться богослужіння Української Автокефальної Православної церкви.

У 2008 році було проведено тендер на виконання проектної документації «Протиаварійні і ремонтно-реставраційні роботи по Андріївській церкві» в межах Андріївського узвозу і паркової пішохідної алеї, переможцем якого стало спільне українсько-французьке підприємство «Основа-Солсіф».

Раніше протиаварійні і протизсувні роботи з реконструкції Андріївської церкви планувалося  завершити до кінця 2009 року, а реставрацію церкви - до травня 2010 року.

14 серпня 2009 р. компанія «Основа-Солсіф», генпідрядник реконструкції Андріївської церкви, почала зміцнення схилу церкви.