Представники Тернопільської міської ради спільно з місцевими журналістами 12 жовтня встановили меморіальну дошку на місці останньої криївки УПА - у лісі поблизу села Верхній Березів Косівського району Івано-Франківської області. Як повідомляє кореспондент УНІАН, для вшанування героїв, які загинули у цій криївці, тернополяни ще запалили 14 свічок, які символізують 14 жовтня – день, коли відзначається Свято Покрови та День УПА. Як пояснив кореспонденту УНІАН секретар міської ради Тарас БІЛАН, акцію тернопільська міська рада вирішили провести зокрема і для привернення уваги до криївки, яку на початку незалежності відновили, однак зараз вона перебуває у занедбаному стані. «Ми встановили табличку, яка демонструє нашу гордість, пам’ять і шану до тих людей, які безкорисливо боролися за свою державу. Символічно, що ми запалили тут свічки, освячені отцем Іллею з тернопільсокго храму Персвятої трійці, батько якого теж воював у лавах УПА», – сказав Т. БІЛАН.
Меморіальна дошка виготовлена з металу, на ній викарбувано напис «Вічна пам’ять героям України».
Як розповів журналістам 78-річний житель с. Верхній Березів Василь СЕМЧИЧ, 6-тьох бійців УПА, які були в криївці, убили у 1952 році. «Зв’язкова, яка потрапила до рук НКВД, після тортур і таких побоїв, що у неї аж кістки через шкіру вилазили, видала місце розташування криївки. Під час нерівного бою упівці загинули, деякі застрелилися, щоб не потрапити в полон. Усіх шістьох енкаведисти роздягли, кинули на вози і звідси голими повезли в Яблунів, де кинули у криницю. Зараз на тій криниці теж є меморіальна дошка із написом, скількох жертв туди скинули», – розповів В. СЕМЧИЧ.
Він додав, що на початку 90-их років над криївкою, яка розташована в глибині лісу, зробили дерев’яну надбудову у вигляді хижини, поруч встановили хрест та відслужили панахиду за померлими. З часом у надбудові обвалився дах. Разом з тим зберігся металевий хрест із табличкою, на якій вказано імена загиблих у криївці воїнів УПА.