Сьогодні православна церква відзначає свято Воздвиження Хреста Господнього.

Нині хрест - головний символ християнства. Християнські храми увінчані хрестами, кожен християнин носить на грудях натільний хрест і отіняє себе хресним знаменням.

У 70 р. від Р.Х. Єрусалим був зруйнований, багато священних місць спаплюжені і засипані сміттям і розвалинами. Римський імператор Адріан побудував на місці зруйнованого Єрусалиму нове місто, засипав труну Господню землею і поставив над ним ідола, а на місці, де був розіпнутий Христос, збудував храм богині Венері.

Відео дня

У 326 році вісімдесятирічна цариця Єлена відправилася до Єрусалима, щоб відвідати місця, пов`язані з життям Спасителя. Насилу знайшли місце страти Христа, а коли, зруйнувавши побудований на ньому язичницький храм Венери, почали розкопки, то знайшли цілих три хрести. На якому з них був розіп’ятий Христос? Єрусалимський патріарх Макарій, що допомагав цариці у пошуках, запропонував випробування. На місце, де знайшли хрести принесли жінку, що була при смерті, і стали по черзі прикладати до неї хрести. І після дотику до третього хвора зцілилася. Народу навколо зібралося дуже багато, і щоб поклонитися чесному древу Христового Хреста могли всі, патріарх Макарій встав на високому місці і піднімав (воздвигав) Хрест, показуючи його народу. Люди вклонялися Хресту, вигукуючи: «Господи, помилуй!». Так виникло свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господня, а світ знову знайшов свою найбільшу святиню.

У свято Хрестовоздвиження в кафедральних соборах правиться чин Воздвиження Хреста: відбувається приблизно те саме, що відбувалося в ті далекі часи поблизу Єрусалима. Співи свята Воздвиження Хреста - одні з найкрасивіших і мелодійних церковних співів.

День Воздвиження Хреста Господня - день суворого посту.