Працівники Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки (пр. Шевченка, 13) повідомили про особливо цінну знахідку у своїх книгосховищах. Нею виявився стародрук ХVІІІ ст. – «Києво-Печерський патерик».

«Киево-Печерський патерик» – зібрання різноманітних агіографічних та літописних оповідань з історії Києво-Печерської Лаври – одна із найвизначніших пам’яток давньоруського письменства. Патерик був створений у другій половині ХІІ ст. В його основу покладені два послання, написані пострижеником Печерського монастиря преподобним Симоном, єпископом Суздальським, до свого духовного сина преподобного Полікарпа, ченця того самого монастиря, та послання самого прп. Полікарпа до печерського ігумена Акіндіна. До складу обох послань увійшли численні розповіді про святих Печерського монастиря.

«Патерик» мав надзвичайно велике літературне та виховне значення. Він не лише підсумовував розвиток давньоруської агіографії ХІ-ХІІ ст., але й, оповідаючи про славне минуле відомої чернечої обителі, пробуджував почуття патріотизму, а у страшні роки татаро-монгольської навали нагадував про часи розквіту та могутності Київської Русі.

Відео дня

Протягом ХІІІ-ХV ст. «Печерський патерик» неодноразово доповнювався і редагувався. На початку ХVІІ ст. (1638) у друкарні Києво-Печерської Лаври був опублікований польський переказ рукописного «Патерика», зроблений майбутнім київським митрополитом Сильвестром Косовим. 1661 року за ініціативи печерського архімандрита Інокентія Гізеля «Печерський патерик» було видано церковнослов’янською мовою.

Книгосховище Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки засновано у 1940 році та переважно складається з видань, що датуються ХХ ст. Тому, виявлений у цій книгозбірні екземпляр «Патерика» є справді унікальною знахідкою. Як повідомив директор бібліотеки Іван Сварник, датувати «Патерик» важко через відсутність титульної сторінки. У стародруці згадуються паралельно дві історичні особистості – ігумен Києво-Печерської Лаври та цар Петро Олексійович. Попереднє обстеження дозволило припустити, що книга могла бути видана у 1702 році. Відомо, що саме тоді «Києво-Печерський патерик» було видано у двох варіантах – масове видання і подарункове з гравюрами визначного митця Леонтія Тарасевича.

Прес-служба Львівської єпархії