З 2 по 9 вересня у м. Мінськ (Білорусія) з благословення Митрополита Мінського і Слуцького Філарета, Патріаршого Екзарха всієї Білорусії відбувся V Міжнародний Східноєвропейський симпозіум дослідників Нового Завіту присвячений темі євангельських образів Господа Ісуса Христа в церковній традиції і біблійній науці до участі в якому були запрошені представники Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина. З благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви та за дорученням ректора Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина професора, архімандрита Віктора (Бедь), участь у роботі симпозіуму від академії та університету взяли перший проректор КаУ, доктор філософії, професор Артьомова Майя Георгіївна та проректор з навчальної та виховної роботи (інспектор) УУБА та КаУ, доктор богослов’я, доцент Сергій Урста.
Святкове відкриття симпозіуму розпочалося з доповіді Митрополита Мінського і Слуцького Філарета, Патріаршого Екзарха всієї Білорусії на тему «Стан церковного життя і біблійної науки в Республіці Білорусь». Продовжили роботу симпозіуму на пленарних засіданнях та секційних семінарах провідні богослови, дослідники і спеціалісти в галузі бібліїстики. У симпозіумі взяли участь п’ятдесят представників різних країн Європи з країн Євросоюзу та Білорусі, України, Росії і США. Серед великої кількості доповідачів найбільш глибокими та змістовними були доповіді професора Ульріха Луца (Швейцарія) «Состояние исследования и методологические вопросы − западная перспектива», професора Хараламбоса Атмацідіса (Греція) «Состояние исследования и методологические вопросы − восточная перспектива» и професора Костянтина Зарраса (Греція) «Воплощение Сына Божьего в Израиле». Вперше за часів існування цього Симпозіуму участь в його роботі взяла Україна в особі представників УУБА та КаУ, що представляли Українську Православну Церкву.
5 вересня учасники симпозіуму взяли участь у Божественній літургії в Мінському Свято-Духовому Кафедральному Соборі, яку очолив Митрополит Філарет. Учасники симпозіуму відвідали Національні художній музей і бібліотеку, Інститут теології Білоруського державного університету, Білоруський державний університет, міську Ратушу, Національний академічний білоруський театр опери і балету (опера «Nabucco»), а також Мінські духовні школи в Жировичах, де було підбито підсумки роботи учасників та гостей симпозіуму та звершено молебень.
Прес-служба УУБА