На Волині у Святогорському Успенському монастирі завершуються аварійно-відновлювальні роботи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації через зсув грунту. Монастир знаходиться в селі Зимне Володимир-Волинського району і є пам`яткою архітектури XV ст.
Як повідомили у центрі пропаганди ГУ МНС у Волинській області, внаслідок надмірного випадання атмосферних опадів у Волинській області протягом травня-червня минулого року, на території цього монастиря в селі Зимне Володимир-Волинського району відбулася активізація зсувних процесів. В результаті поступового руху ґрунту у бік нижнього північно-західного плато, на якому розташований монастир, з’явилися тріщини у стінах будівлі , а рівень підлоги частини культової споруди понизився. На зовнішніх стінах монастиря також виявлені тріщини та помітне просідання ґрунту. 
Відтак, на здійснення першочергових аварійно-відновних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території Святогорського монастиря в с. Зимне, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів, прийнятого на засіданні Уряду 13 січня 2010 року, з резервного фонду Державного бюджету було виділено 9,3 млн. грн.

 

За словами будівельного бригадира Святогорського Успенського монастиря Володимира ЛІТВІНЧУКА, роботи в обсязі виділених сум близькі до завершення. Сваї для зміцнення фундаменту, стін храму та інших будівель архітектурного ансамблю, з огляду на вік та аварійний стан Зимненського монастиря, використовують тільки методом забурювання, а не забивання. Таким же чином всі роботи у монастирі ведуться з огляду на поважний історичний вік архітектури, зазначив В. ЛІТВІНЧУК.

 

Довідково: Зимненьский Святогорський монастир належить до найдавніших на Україні. Стародавні волинські перекази свідчать, що 1001 роæ на високому березі річки Луги, неподалік від слов’янської кумирниæ дулі¦в, Київський князь Володимир Святославич збудував два храми і княжий терем. Це місце на західному кордоні Русі стало зимньою резиденæєю князя Володимира. Звідси і назва селища – Зимне. 

 

Перша документальна згадка саме про Святогірський монастир з`являється 1458 p. за правління Феодора Чарторийського, Луцького князя, який у славу Божої Матері будує у 1495 роæ на місæ дерев`яної церкви святого князя Володимира великий кам`яний Свято-Успенський храм.

 

Як і ¦льшість древніх монастирів Святогірський монастир починався з печер, де ще в домонгольську добу існував підземний храм. Археологічні дослідження зимненських печер виявили старовинні надписи на стінах та древні поховання. Поруч з виходом з печер найдревніший вæлілий храм обителі, який зведено на честь Святої Тройæ. Після приєднання західних земель України до СРСР у 1939 роæ монастир було закрито. Під час війни – ненадовго відкрито. Але у 1946 роæ чернечу громаду остаточно ліквідували. В монастирських стінах розмістилася тракторна бригада. І тільки в червні 1991 року в Зимно прибули з Корецького монастиря перші насельниæ – монахиня Стефана (Бандура) та інокиня Галина (Тищук). З того часу монастир діючий, а в храмі відправляють Богослужіння.