З благословення Предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира Київського і всея України видавництвом «Дух і Літера» видано книгу дослідника Сергія Шумило «Князь Оскольд і християнізація Русі». Вона присвячена питанням початкової християнізації Київської Русі в IX столітті. Спираючись на різні історичні свідчення, автор досліджує факти прийняття християнства князем Оскольдом Київським після походу на Константинополь у 860 році, а також його мученицької смерті в 882 році від рук язичників, очолюваних Олегом.

Видання містить висловлювання авторитетних істориків та ієрархів Православної Церкви про перше Аскольдове Хрещення Русі, а також на основі архівних матеріалів зібрані факти вшанування князя-мученика Аскольда-Миколая в дореволюційні часи. У книзі автор, з нагоди ювілею 1150-річчя від початку християнізації Русі за князя Оскольда Київського, закликає читачів ушанувати першого київського князя-християнина, мученика за віру Христову, чий подвиг ліг в основу більш ніж тисячолітньої історії християнства на Русі, але пам’ять про якого несправедливо було забуто нащадками.

Книгу рекомендовано до друку рецензійною комісією Української Православної Церкви, а також кафедрою філософії і культурології Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка.

Науковий редактор книги – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія» Констянтин Гломозда.

Літературний редактор – кандидат філологічних наук Світлана Шумило (Чернігівський національний педагогічний університет ім.Т.Г. Шевченка).

Видання книги здійснено видавництвом «Дух і Літера». Обсяг – 120 сторінок.

Під час прес-конференції її учасники також повідомили, що видання книги – це перший крок на шляху до відродження вшанування князя-мученика Аскольда-Миколая Київського. Вже восени 2010 року з нагоди 1150-річчя від початку християнізації Русі на базі Київської духовної академії та семінарії УПЦ планується організувати міжнародну науково-церковну конференцію, яка буде спеціально присвячена темі першого Оскольдового Хрещення Русі. Аналогічно міжнародну наукову конференцію з цього питання у жовтні планується провести за підтримки ЮНЕСКО у Санкт-Петербурзі (Росія). Планується до кінця 2010 року проведення конференцій з нагоди означеного ювілею також в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія та інших навчальних духовних і світських закладах.

http://orthodoxy.org.ua/tn/node/7582


 

Відео дня