Три старовинні ікони намагався вивезти з України громадянин Російської Федерації через пункт пропуску «Нові Яриловичі», що перебуває у зоні діяльності Чернігівської митниці.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Державної митної служби України, для перетину кордону громадянин, який слідував на автомобілі «Toyota Camry» у напрямку Республіки Білорусь, обрав смугу спрощеного контролю – «зелений коридор». Тим самим водій підтвердив, що не переміщує речей, які підлягають декларуванню, оподаткуванню або мають обмеження до переміщення через кордон.

За рішенням працівників Чернігівської митниці автомобіль було виведено із «зеленого коридору» для здійснення поглибленого огляду спільно з прикордонниками. Перед початком огляду інспектор митниці запропонував громадянину заповнити митну декларацію. Тільки тоді громадянин «згадав», що вивозить з України три ікони, які знаходяться у багажному відділенні автомобіля у господарській сумці серед особистих речей.

Відео дня

Ікони виготовлені з металу темно-жовтого кольору та мають ознаки старовини. Точний рік виготовлення ікон та їх приналежність до історичних та культурних цінностей визначатимуть експерти.

Стосовно громадянина працівниками митниці складено протокол за 339 статтею Митного кодексу України «порушення порядку проходження митного контролю у зонах (коридорах) спрощеного митного контролю».