На Волині інспектор Ягодинської митниці (україно-польська ділянка кордону) виявила контрабандну старовинну ікону за допомогою знамення у сні. Ікону перевозив поїздом «Київ-Берлін» архітектор, колишній українець, а нині громадянин Німеччини. Про це УНІАН повідомили у прес-службі Ягодинської митниці.
Як зазначено в повідомленні, напередодні чергування інспектору залізничного пункту пропуску „Римачі” Людмилі БОРИСЮК у сні явилася Божа Матір і попросила звільнити її із неволі„Сниться мені ікона в образі Богородиці і просить випустили її з чемодана, з кімнати, оскільки вона вже досить довго тут знаходиться – протягом півроку. Ікона просить, просто благає мене: «Випустіть мене звідти!». І ось під час виконання своїх професійних обов”язків я знаходжу ікону в сумці, на самому дні, в полотняній торбині,” – розповідає жінка.
Відтак, знахідкою інспекторки виявилася старовинна ікона Ісуса Христа. Образ лежав на дні великої сумки, і в пасажира навіть гадки не було, що до нього „доберуться”. Пасажир пояснив, що це дарунок його подруги з Києва, і навіть назвав її координати. Сам образ чоловік хотів почепити вдома в Німеччині, як оберіг, на згадку про Україну.
Старший зміни Сергій КІНДЖИБАЛО повідомив, що коли було проведено експертизу в краєзнавчому музеї міста Луцька, виявилось - дана ікона становить історичну і культурну цінність, є предметом старовини.
За цим фактом складено протокол про порушення митних правил та порушено кримінальну справу. Експерти стверджують, що врятований митниками образ Ісуса Христа походить з дореволюційних часів, написаний народним майстром з центральних областей України, з Придніпров’я. На звороті ікони є дарчий напис. Ймовірно, ікона побувала в руках не одного колекціонера.