У Москві почалася підготовка до монтажу сталевих конструкцій, необхідних для установки унікальної дзвіниці Большого театру, зібраної в 1920-і роки з врятованих від переплавлення дзвонів московських храмів, передає «Баговест».

"Всі попередні роботи для установки дзвіниці вже були проведені, установку ферм дзвіниць - особливих плоских гратчастих конструкцій - планується завершити до початку липня 2010 року", - повідомила Євгенія Васильєва, представник генпідрядника, що проводить реставраційні роботи у театрі.

У післяреволюційні роки московський дзвонар Олексій Кусакін на прохання керівництва театру збирав дзвіницю з різних за діаметром, вагою і тональності дзвонів, рятуючи дзвони від неминучого переплавлення.

Відео дня

Керівництво театру просило дзвони храму Христа Спасителя, але замість них театру віддали окремі дзвони церкви Воскресіння Христова в Кадашах. Большой театр також претендував на найбільший, 16-тонний, дзвін дзвіниці старообрядницького Рогожського кладовища, проте дзвін був відданий заводу електромашинобудування "Динамо" для переплавлення на частини моторів і лебідок.

"Країна потребувала броні, але завдяки зусиллям дзвонаря і театру старовинні унікальні дзвони були врятовані", - розповіла Є.Васильєва.

У серпні 1932 року культкомісія ухвалила передати театру 21 дзвін загальною вагою 421 пуд з храмів, розташованих на Німецькому ринку, біля Курського вокзалу і на Луб’янській площі.

У липні 2010 року старовинні дзвони будуть знову встановлені над ар`єрсценою Большого театру. Справжні дзвони звучатимуть під час виконання опер "Князь Ігор", "Життя за царя" і в інших постановках.