Група данських археологів з Університету Орхуса виявила залишки резиденції короля Харальда Синьозубого, який запровадив в Данії християнство в 965 році. Про це повідомляє Седмиця.Ru з посиланням на газету The Copenhagen Post.

Знахідка була зроблена недалеко від знаменитого похоронного комплексу в Еллінгу, де похований батько Харальда Синьозубого Горм Старий - перший відомий король Данії. На місці резиденції Харальда вже розкопані залишки чотирьох дерев`яних будівель - так званих "довгих будинків" і споруди, яка, за одними припущеннями, є церквою, а за іншими - власне королівським будинком.

Еллінг, розташований в центральній частині півострова Ютландія, називають "колискою Данського королівства". Там розташовані якнайдавніші королівські поховання і знамениті рунічні камені. Еллінгській комплекс внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Відео дня

Король Харальд Синьозубий, що приєднав до Данії Норвегію і частину сучасної Швеції, відомий, крім всього іншого, тим, що в його честь шведська компанія Ericsson назвала розроблену нею технологію "блютус" (англійською bluetooth - "синій зуб"). Вважається, що прізвиськом Харальд зобов`язаний своїй пристрасті до чорниці.