Ученим вдалося змоделювати звуки, які проводять субатомні часточки, подібні до легендарної "божественної часточки", або бозона Хіггса в науковій термінології, яку експерти з CERN сподіваються виявити за допомогою Великого адронного коллайдера. Результати цієї роботи допоможуть фізикам не упустити частинку Хіггса в тому випадку, якщо вони її нарешті виявлять, передає NEWSru.

Доктор Лілі Есквіт працювала над цим проектом у співпраці із звуковими інженерами, щоб "переформатувати" дані, які виходять в результаті зіткнення частинок в коллайдері, в звукову форму. "Якщо енергія близько, то ви почуєте низькі звукові тони, а якщо далеко, то вищі. Якщо енергії багато, то звук стає голоснішим, якщо її менше, то тихіше", - розповіла фізик.

Atlas - це лише один з експериментів в роботі з адронним коллайдером. Основним інструментів в цих дослідах є калориметр, який використовується для вимірювання енергії частинок і зроблений з семи концентричних пластів. Кожен пласт звучить по-своєму, оскільки тон залежить від кількості енергії, що знаходиться в нім, передає ВВС. На сайті британської телерадіокорпорації також можна послухати змодельовані ученими звуки.

Відео дня

На даний момент доктор Л.Есквіт і її команда створили декілька імітацій того, що може відбутися усередині адронного коллайдера в результаті зіткнення частинок. За словами одного з програмістів проекту, створені звукозаписи є насправді нічим іншим, як даними, які іншим шляхом одержати не вдасться.

Таким чином, фізики, що працюють з адронним коллайдером, одержать новий спосіб аналізу даних. Учені проекту Atlas упевнені, що людський слух здатний розрізняти набагато дрібніші зміни, ніж око, і ці спостереження допоможуть ідентифікувати "божественну часточку".

Річард Добсон, композитор, що також бере участь в проекті, вражається, наскільки мелодійними виявилися звуки зіткнення елементарних часток. "У цих звуках можна розрізнити чіткі структури, неначе вони кимось продумані. Створюється відчуття, що вони розповідають якусь свою історію. Вони настільки динамічні і мінливі, що нерідко нагадують сучасні музичні твори", - захоплюється Р.Добсон.

Програмісти також налаштовані по-ліричному, хоча експеримент переслідує чисто наукові цілі. Один з них сказав, що, не дивлячись на те, що основною метою є створення нових інструментів для аналізу для фізиків, цей проект дасть людям можливість підслуховувати, як звучить Всесвіт.

За його словами, всі учасники експерименту, слухаючи одержані ними звукозаписи, відчули щось подібне релігійному переживанню. "Ти відчуваєш себе ближче до розгадки таємниці природи, і це непоодиноке враження серед учених, що займаються подібними питаннями. Це так інтригує. У цьому так багато таємного і незвіданого", - сказав програміст.