Найвищий рівень довіри серед усіх соціальних інституцій стабільно має Церква (баланс довіри-недовіри становить +52%), високий рівень довіри також в українських ЗМІ (+35%), далі за рівнем довіри йдуть: Збройні сили України (+17%), Президент Віктор Янукович (+22%), уряд України (+9%), СБУ (+9%).

Як передає РІСУ, такі результати опитування, яке провели Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова 5-10 червня цього року.

Найменше довіри українці виявляють до банків (баланс довіри-недовіри становить – 52%, далі за рівнем недовіри йдуть: суди (–45%), політичні партії (–38%), міліція (–37%), прокуратура (–36%), Верховна Рада України (–24%), Конституційний суд України (–19%), громадські організації (–9%). Порівняно з березнем 2005 року українці стали значно менше довіряти майже усім соціальним інституціям.

Відео дня

Найбільше втратила у довірі Верховна Рада (37%, у березні вона мала позитивний баланс довіри-недовіри у +13%), значно втратили у довірі й банки (30%), істотно зменшилася довіра до політичних партій (на 21%), до Збройних сил України (на 17%), міліції (17%), прокуратури (17%). Дещо менше втратили у довірі СБУ (10%) та громадські організації (9%). Не втратили у довірі за цей час Церква та ЗМІ.

Рівень довіри до Президента В.Януковича та уряду, хоч і має позитивний баланс довіри-недовіри, але все ж менший, ніж був у Віктора Ющенка (+43%) та уряду Тимошенко (+35%).

Загальнонаціональне опитування населення України провели Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 5 по 10 червня 2010 року за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за регіоном проживання, типом поселення, віком і статтю. Вибірка побудована як багатоступенева, стохастична із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 113 населених пунктах (із них 65 міських та 48 сільських поселень). Методом особистого інтерв’ю (віч-на-віч) у помешканні опитано 1611 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки без врахування дизайн-ефекту з імовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.