У Слідчому комітеті при прокуратурі РФ вважають, що Миколу II і його сім`ю страчували за рішенням Уралсовєта без санкції вищого радянського керівництва в особі Леніна і Свердлова, повідомляє портал CredoRu.

"Ми не маємо жодного документа, який свідчить про те, що було прийнято офіційне рішення про розстріл царської сім`ї", - заявив 15 червня в ефірі радіо "Ехо Москви" Володимир Соловйов, старший криміналіст Головного управління криміналістики СКП.

15 січня 2009 року В.Соловйов, будучи слідчим з особливо важливих справ Слідчого комітету, виніс постанову про припинення розслідування кримінальної справи про вбивство Миколи II і членів його сім`ї.

Відео дня

Глава Дому Романових велика княгиня Марія Володимирівна оскаржила припинення розслідування кримінальної справи.

Уралсовэт був найвищим органом радянської влади в регіоні, що включав Пермську, Єкатеринбурзьку, Вятську, Челябінську, Уфимську і Оренбурзьку губернії.

Члени сім`ї останнього російського імператора і особи з його найближчого оточення (всього 11 чоловік) були розстріляні за рішення президії Уралсовєта в ніч на 17 липня 1918 року.

1 жовтня 2008 року президія Верховного суду РФ прийняла рішення про реабілітацію Миколи II і членів його сім`ї.

Дом Романових не згоден з висновками СКП про те, що члени царської сім`ї стали жертвами "звичайних кримінальних злочинців". Представники імператорської сім`ї наполягають на тому, що Романови були позбавлені життя від імені держави.