Патріарх Московський і всія Русі Кирил закликав росіян боротися з пияцтвом.

"У нас є одна наша національна біда - надто багато п`ємо. А горілка косить людей", - сказав в п`ятницю Патріарх Кирил під час відвідин Свято-Микільського храму в селищі Повенець наподалік Біломоро-Балтійського каналу, повідомляє NEWSru.

Патріарх, звертаючись до вірян біля дерев`яної церкви, закликав усіх росіян "узяти під контроль цю частину свого життя, тому що не може бути світлого майбутнього, якщо в голові туман". Він також закликав вірян утримуватися від гріха в стосунках зі своїми близькими.

Відео дня

"Ми робимо бридкі речі, руйнуємо своє життя, свої сім`ї, обманюємо один одного, сподіваючись, що ніхто про це не дізнається. Але над кожним з нас - суд Божий, і Господь запитає, як ми створювали сім`ю і виховували дітей", - сказав предстоятель РПЦ.

За його словами, ті, хто в радянські роки здійснював жорстоку політику репресій, забували про відповідальність перед Творцем. "Але якби ті, хто розстрілював людей, вірили в те, що вони з`являться перед судом Божим, хіба піднялася б у них рука розстрілювати собі подібних"? - запитав Патріарх.

Він нагадав усім вірянам про їх "величезну моральну відповідальність" в справі виховання своїх дітей в православ`ї: "Щоб діти наші не були би здатні стріляти в собі подібних, ламати життя іншому".

Глава Російської церкви розповів про те, що йому довелося спілкуватися з колишніми будівельниками Біломорканалу. За його словами, ці люди "залишилися живі тільки тому, що вірили в Бога, і тому вони змогли пройти через бруд, цингу і туберкульоз".

Виступ Патріарха Кирила був зустрінутий оплесками декількох сотень жителів Карелії, що приїхали на зустріч.

Після відвідування Біломорканалу Патріарх Кирил відбув у Кіжи.