31 травня у греко-католиків та православних розпочався Петрів піст.

У народі його ще називають Петрівкою. Тривалість Петрівки залежить від Великодніх свят: якщо Пасха рання, піст довший, якщо пізніша – коротший. Закінчується Петрівка 12 липня – на день Святих Верховних апостолів Петра і Павла.

У Петрівку розпочинали косовицю сіна. Звідси прислів’я: “хто в Петрівку сіна не косить, той узимку в собаки їсти просить”. Петрівка – піст не дуже суворий. Дозволяється вживати їжу рослинного походження з олією (крім понеділка, середи і п’ятниці) та рибу, тому що святі апостоли були рибалками. Апостол Петро вважається покровителем рибного промислу. Раніше рибалки йому молилися, відправляли молебні, всією громадою збирали на свічку, яку ставили в церкві перед іконою.

Відео дня

Ще Петрів піст називають Апостольським. Про нього згадується ще в апостольських постановах: "Після П`ятидесятниці святкуйте одну седмицю, а потім постуйте". Остаточно Петрів піст затвердився після того, як в Константинополі і Римі були побудовані храми в ім`я Верховних апостолів Петра і Павла. Освячення константинопольського храму здійснилося в день пам`яті апостолів 29 червня (за новим стилем - 12 липня) - відтоді цей день став особливо урочистим і на Сході, і на Заході, а віруючі готуються до цього свята постом і молитвою.

Для віруючих піст – це не лише практика стримування своїх бажань, головне - внутрішня духовна праця над собою для викорінення хибних звичок, нахилів. Істинний піст – відвернення від обману та осуду. Святий Іоанн Златоуст каже так: “Що за користь, якщо ми утримуємося від птиць та риб, а братів своїх гриземо?”