На Прикарпатті у селі Космач Косівського району розпочався фольклорно-етнографічний фестиваль «Великдень у Космачі».

Про це повідомили кореспонденту УНІАН у Косівській райдержадміністрації.

Розпочався фестиваль із служби Божої в сільській церкві. Потім почався ярмарок народних ремесел, в якому народні майстри з Запоріжжя, Донецька, Чернівців, Львова, Прикарпаття демонстрували свої майстер-класи. Водночас понад 400 писанкарів села Космач, а також з Донецька, Харкова, Запоріжжя, Львова, Вінниці, Чернівців, Луганської області провели свій традиційний з’їзд.

Відео дня

Національний академічний гуцульський ансамбль пісні і танцю «Гуцулія» урочисто відкрив фестиваль. Керівники області і району, народні депутати України і почесні гості побажали успішної роботи цьому гуцульському дійству.

Сьогодні пройдуть виступи народних аматорських фольклорних колективів Івано-Франківської, Львівської, Київської і Донецької областей.

Родзинкою фестивалю стане справжнє традиційне гуцульське весілля з вінчанням у церкві та обрядами. Планується також відкриття трьох меморіальних дошок на честь художника Григорія Смольського (намалював близько 400 картин про село Космач), етнографа Володимира Шухевича (написав 5-томну працю «Гуцульщина», у якій третю частину займає матеріал з Космача), письменника Бориса Антоненка-Давидовича (жив у Космачі 8 років). А в будинку культури відкриється виставка дніпропетровського художника Станіслава БРУНСА, який змальовує життя в гуцульських та грузинських горах.

Орієнтовно, о 21.00 біля місцевої річки організатори (облдержадміністрація, районна влада і сільська рада – УНІАН) запалять традиційну ватру висотою до 30 метрів. Завтра, 2 травня, триватиме ярмарок народних ремесел, традиційної гуцульської кухні, виступ фольклорних колективів Косівського району та рок-гурту «Гуцули» та гала-концерт учасників фестивалю.