З нагоди 125-річниці з дня смерті відомого українського і російського історика, письменника, громадсько-політичного і культурного діяча Миколи Костомарова, Преосвященніший єпископ Ніжинський і Прилуцький ІРИНЕЙ відвідав село Дідівці Прилуцького району Чернігівської області. Про це повідомляє офіційний сайт Чернігівської єпархії.
Там до сьогодні збереглася садиба, в якій протягом десяти років жив та працював КОСТОМАРОВ. Владика звершив заупокійну літію та освятив хрест на місті майбутнього будівництва церкви на честь преподобної Параскеви Сербської.
Відтворення храму відбувається за ініціативи заступника Голови Верховної Ради України Миколи ТОМЕНКА та за підтримки народного депутата України Валерія ДУБІЛЯ. Церква має увійти до складу музейного комплексу, який стане своєрідним культурним центром у Дідівцях.
Звертаючись до присутніх, архіпастир прикликав Боже благословення на розпочату добру справу та подякував депутатам та благодійникам небайдужим до української історії та відродження духовності нашого народу. Говорячи про творчий спадок КОСТОМАРОВА, Преосвященніший владика зазначив, що саме з ім`ям Миколи Івановича пов`язана актуальна на сьогодні ідея братства між слов`янськими народами, яку він палко пропагував у програмному документі Кирило-Мефодіївського товариства – «Книзі буття українського народу».