Лемківська громада Прикарпаття вирішила спорудити цього року в обласному центрі дерев’яний храм у традиційному лемківському стилі.

Про це повідомили УНІАН в Івано-Франківській обласній організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина». За їх інформацією, у такий спосіб громада планує відзначити 65-річчя масової депортації лемків з рідних земель.

Як відомо  в 1945 році, ще задовго до закінчення воєнних дій, на території Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Підляшшя (Польща - УНІАН) розгорнулась масштабна акція масового насильницького переселення в Радянську Україну. Чим далі, тим жорсткіше діяла влада, бачачи опір народу. Часто військові оточували село і давали людям лише дві години, щоб зібрати найнеобхідніше. А потім за депортованими зачинилась «залізна завіса». Хоча в незалежній Україні і з’явилась можливість поїхати в Польщу та бодай побачити рідну землю, але повернення на батьківщину і сьогодні є неможливим.

Відео дня

Тому залишається пам’ять про жорстоку депортацію, яка роз’єднала родини, зламала долі, обезлюднила край. (Наступна хвиля депортації, так звана «операція «Вісла», розсіяла по півночі й заході Польщі всіх, хто ще залишився). Пам’ять про свою культуру, історію, свій рід. Про гори і долини, мальовничі села, студені потоки, рідну хату, струнку церкву.

Як запевняють у Івано-Франківському товаристві «Лемківщина» майбутня церква покликана стати такою даниною пам’яті. Лемківський храм також стане храмом єдності. Так історично склалося, що лемки сьогодні належать до різних конфесій. Але до храму будуть приходити і православні, і греко-католики. Ще одне «завдання» майбутнього храму — репрезентувати в обласному центрі лемківську культуру. Адже церква Святих Кирила і Методія спроектована за зразком традиційних лемківських храмів, а вони дещо відмінні від дерев’яної архітектури Прикарпаття. Тому новий храм збагатить архітектурний ансамбль Івано-Франківська, а лемкам, які, звичайно, стануть його парафіянами, буде насправді рідним.

Уже готовий проект храму, який розробила проектно-архітектурна фірма «Пилипів». А збудують храм у скверику біля Народного дому «Княгинин» (Галицька вул., 38-а) в Івано-Франківську.

Реквізити для зарахування коштів на побудову лемківського храму Святих апостолів Кирила і Методія Української Греко-Католицької Церкви в Івано-Франківську:

отримувач коштів - релігійна громада Святих апостолів Кирила і Методія УГКЦ м. Івано-Франківськ, код 36733646, поточний рахунок - 2600330101480;

банк - філія Івано-Франківського обласного управління ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО - 336503.

Призначення платежу: благодійна допомога для будівництва храму Святих апостолів Кирила і Методія.