6 квітня до 75-ї річниці Митрополита Київського і всієї України Володимира, Предстоятеля УПЦ, уперше в Україні відбувся благодійний концерт у виконанні сербської співачки духовної музики Дівни Любоєвич та хору «Мелоді».

Як повідомляє «Православіє в Україні», з вітальним словом виступили заступник директора ДП «Мистецький арсенал», де й проходив концерт, Оксана Гриценко і намісник Різдва Пресвятої Богородиці «Десятинного» чоловічого монастиря архимандрит Гедеон (Харон), які побажали Блаженнішому Владиці многая літа.

Три вечори у «Мистецькому арсеналі» лунали православні богослужбові співи такої краси, що неможливо передати словами. Кожен слухач відчув на собі, що духовні піснеспіви – одне з чудес, яке уособлює собою віру, надію, дух і смирення. «У молитвах і співах церковних, в усьому їх просторі, рухається Святий Дух істини», ― говорив святий Іоанн Кронштадський. У молитовних мелодіях Дівни Любоєвич, що розливалися давньою залою величезних просторів «Мистецького арсеналу», теж не могла не рухатись та істина, віра і смиренність. Дивовижно, що в таку мить голос людини стає провідником Божої благодаті і прославляє Спасителя, поєднуючи небесне і земне.

Відео дня

Дивовижно й те, що власниця такого голосу ― Дівна Любоєвич ― народилась у Белграді саме на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Церковним співам вона навчалась із 10 років у монастирі Введення пресвятої Богородиці у монахинь, котрі бережливо зберігали унікальні традиції церковних співів. Потім Дівна закінчила музичну школу «Мокраняць» у Белграді і музичну академію у Новому Саді. Мистецтвом диригувати вона оволоділа доволі рано і є наймолодшим диригентом в історії найстарішого сербського хору. Уже у 21 рік, з благословення єпископа Луки, Дівна Любоєвич заснувала хор при церкві Святого Савви у Парижі, із яким не тільки брала участь у богослужіннях, а й їздила з концертами Європою. А пізніше було створено хор духовної музики «Мелоді» при монастирі Введення Пресвятої Богородиці у Белграді. Назва хору пов’язана з іменем одного з перших церковних співчих ― святого Романа Мелода. До репертуару хору входить не тільки ортодоксальна священна музика, від старовинних одно- і багатоголосних візантійських, сербських, болгарських і старослов’янських співів до сучасних творів. За 18 років свого існування хор не тільки постійно бере участь у богослужіннях, а й дає концерти і має нагороду «Воїслава Іліча» в категорії «Найкращому хору за аутентичне виконання духовному хору».

…Церковні співи у виконанні Дівни Любоєвич сприймаються як молитва, до якої прагне віруюча людина, що наповнює особливим світлом душу і серце. Недарма православні піснеспівм порівнюють з іконами, що звучать і тим самим розкривають сутність Православ’я. Починаючи від «Славословія» і закінчуючи «Многая літа», виконаної на честь Блаженнішого Владики, учасники хору, здається, вирівнювали стилістику усіх виконаних творів за каноном найсвітлішого знаменитого наспіву «Иже Херувимы». Вражала й така власна інтерпретація виконання церковних співів, що здавалось те знайоме «Христосе Воскресе из мертвых…» набувало уже й зовсім інакшого змісту і переносило кожного слухача у той давній світ прокладеною доріжкою до Неба…

Єдине, що трохи заважало, був саме холод неопалених стін величезної зали «Мистецького арсеналу». Коли Дівна Любоєвич та хористи «Мелоді» виводили «Христос Воскресе» ― весь зал стояв, і було чутно тільки, як дрижать душа і тіло. Душа ― у молитовному співі, а тіло від надзвичайного холоду.