Рідкісне археологічне відкриття греко-римської епохи зроблене в оазі Бахарія в Єгипті. Колекція з 14 гробниць з цілісного каменю, що відносяться до III століттю до Р. Х., виявлена на старовинному кладовищі Айн аз-Зауа в районі містечка Бауіті в 300 км на південний захід від Каїра.

Як передає "Седмиця", про це повідомив міністр культури АРЕ Фарук Хосні.

Знахідка вражає не лише унікальним ступенем збереження, але і витонченістю. Найбільший інтерес у вчених викликав гіпсовий саркофаг з 97-сантиметровою мумією жінки. Виконаний у формі людської фігури в багатому убранні тієї епохи, він звертає на себе увагу майстерністю та найдрібнішими деталями одягу і прикрас, які дають вичерпне уявлення про людину, поховану 2,3 тис років тому. На місці розкопок знайдено також чотири гіпсові маски з обличчя людини, фрагмент золотого панно зі сценами з життя чотирьох синів староєгипетського бога Гора, а також древні монети, глиняний і скляний посуд різних форм і розмірів.

Відео дня

Археологічне відкриття було зроблене випадково під час риття котловану для будівництва молодіжного центру. В результаті будівництво було зупинене, а об`єкт узятий під охорону Вищої ради у справах старовини.

Оаза Бахарія славиться своїми "випадковими" відкриттями. На рубежі віків після того, як віслюк провалився ногою в одну з порожнеч древнього кладовища учені виявили там Золоту долину мумій - 17 гробниць з похороненими більше двох тисяч років тому 254 муміями.