У 22-річного жителя Грузії Торніке Джгереная щороку на Страсну п`ятницю з`являються стигмати - рани, що кровоточать, і відповідають ранам розп’ятого Христа. Про це повідомляє портал "Грузія-online" з посиланням на інформацію газети "Аліа".

За словами самого Т.Джгереная, незвичайні явища стали відбуватися з ним у віці 14 років. Тоді він одного разу пішов разом з друзями в церкву, де йому з`явилося видіння. Після цього на його тілі періодично стали виникати написи старогрузинською, а потім і стигмати. З`явившись в Страсну п`ятницю, вони потім зникають на третій день.

Як вважають дослідники цього феномену, уперше стигмати з`явилися у святого Франциска Ассизського в 1224 році. У деяких стигматиків рани кровоточать постійно, в інших - періодично.

Відео дня

Домініканська черниця Катерина Сіенськая набула стигматів під час візиту в Пізу, 1 квітня 1375 року. Але на відміну від типовіших випадків у неї не проступала кров, це були "незримі стигмати". Після її смерті і канонізації представники францисканського ордену висунули протест, оскільки в цьому вона "конкурувала" з їх засновником св. Франциском. Тому в 1471-72 роках Папа Сикст IV спеціальним документом заборонив писати її зображення із стигматами через суперечки між францисканцями і домініканцями, що стосується правдивості її твердження про їх отримання. Папа Урбан VIII в 1630 році відмінив цю заборону, вказавши, втім, що стигмати не мають бути показані такими, що кровоточать.

Вважається, що стигматизм поширені, в основному, серед католиків. Газета "Аліа" стверджує, що Джгереная є єдиним православним стигматиком.