ІІ Пасхальна Асамблея - 2010 виходить на якісно новий рівень, ― про це 30 березня говорили організатори музичного дійства під час прес-конференції, яка відбулася у Національній музичній академії України імені П.І.Чайковського, повідомляє «Православіє в Україні».

Цього року збіглися дві музичні події – II Пасхальна Асамблея - 2010 та XX Міжнародний фестиваль «Музичні прем’єри сезону». Тому їх творці вирішили об’єднати свої зусилля.

Разом вони і розповіли про свої проекти. Ігор Щербаков, заслужений діяч мистецтв, голова Київської організації національної спілки композиторів України, директор «Музичних прем’єр» познайомив присутніх з програмою ювілейного фестивалю.

Відео дня

Про особливості фінансування презентованих заходів розповів генеральний директор державної дирекції конкурсів та мистецьких програм «Арт-Україна» Анатолій Кориско.

«Хочу запевнити, що Міністерство культури і туризму України профінансує всі основні заходи фестивалю та асамблеї. Лише прохання до глядачів – ходіть на усі концерти, бо вони унікальні», – сказав посадовець.

Голова оргкомітету ІІ Пасхальної Асамблеї - 2010, ректор Національної музичної академії, професор Володимир Рожок вказав на головну мету заходу. «У наш заполітизований час повернути людей до своїх витоків, до того світлого, чарівного, небесного, що звучить під час пасхальної літургії. У минулому році був наш пробний крок і ми його присвятили 200-річчю Миколи Гоголя. Цього року Асамблея пройде під знаком 170-річчя від дня народження П.І.Чайковського та 110-ої річниці І.С.Козловського», ― зазначив Володимир Рожок.

«Нас очікує подвійне свято, ― звернувся до присутніх член оргкомітету Пасхальної Асамблеї протодиякон Дмитро Болгарський, ― не тільки радість осягнення Христового Воскресіння, де час і простір втрачають свою силу і ми актуалізуємо у свідомості вічні цінності світла, любові і радості. Буде ще й величезне мистецьке свято духовного натхнення. А де натхнення, там і Господь».

Директор духовно-просвітницького центру при майбутньому Київському кафедральному соборі Воскресіння Христового Олена Рєзнікова розповіла про великодні святкові заходи на місці будівництва собору. Вона відзначила, що цього року у яскраве полотно Пасхальної Асамблеї поєднаються хоровий спів, оркестрова музика та живопис, який буде представлено у холі концертного залу Національної музичної академії під час відкриття заходів.

Програмний директор Асамблеї Богдан Пліш звернув увагу на «родзинки» цьогорічних виступів. Під час Пасхальної Асамблеї будуть представлені регіональні традиції святкування Великодня (різних куточків України, Росії і Білорусі), слухачі познайомляться з духовною спадщиною П.І.Чайковського, прозвучить прем’єра циклу «Похвала Печерським святим», відбудеться виступ хорів трьох українських Лавр, хорові колективи відвідають з концертами Будинки ветеранів. А на Благовіщеня ми почуємо святковий передзвін дзвіниць Успенської Києво-Печерської Лаври та Софії Київської у виконанні ансамблю «Київські дзвонарі».

Богдан Пліш закінчив свій виступ словами: «особливістю цієї Асамблеї є те, що нам вдалося розширити її рамки. Цього року вона пройде окрім Києва ще й на Чернігівщині. Але ми маємо велику мрію, щоб через декілька років Пасхальна Асамблея звучала по всій Україні».