За минуле тисячоліття люди сталі їсти майже удвічі більше своїх предків, виявили американські вчені. Вони порівняли 52 картини із зображенням сюжету "Таємна вечеря Христа", написані в різний час з 1000 по 2000 роки нашої ери.

Учені зіставили розмір тарілок і об`єм порцій їжі, яку куштували на останній трапезі Христа його учні-апостоли, а як незмінний показник узяли розмір їх голови. За допомогою комп`ютера дослідники дійшли однозначного висновку - сучасні люди їдять значно більше предків, і об`єм споживаної їжі збільшувався постійно, із століття в століття, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Таким чином, вважає вчений з американського університету Корнель Брайан Уенсинк, в пристрасті до переїдання і, як наслідок, в ожирінні, яке стало хворобою останніх десятиліть, наші сучасники мають право винити не лише себе, але і своїх пращурів. "Ми думаємо, що стали більше їсти тільки останнім часом, - зазначив Уенсинк, - проте дослідження показує, що це - давня тенденція, характерна, як мінімум, для останнього тисячоліття".

Відео дня

За даними дослідження, об`єм основної страви за цей час збільшився на 69%, розмір тарілок - на 66%, а шматок хліба став більше майже на чверть. За словами Уенсинка, не дивлячись на те, що в Біблії згадується лише вино і хліб, більшість художників вважали за потрібне зображувати набагато багатшу трапезу, "сервіруючи" стіл і рибою, і бараниною, і навіть стравами зі свинини. При цьому з роками трапеза ставала дедалі різноманітнішою.