Патріарх Московський і всієї Русі Кирил закликав молодих учених до самообмеження в ім`я науки. «Наука - один з якнайглибших проявів нашої духовної природи... Наука часто пов`язана з подвигом, з аскетизмом, з самообмеженням», - сказав патріарх, передає РІА Новини.

За його словами, тільки «повна посвята справі виводить людину на передові рубежі, у тому числі і науки». «Йдеться не про кар`єризм, а про перемогу над самим собою», - сказав предстоятель РПЦ. Саме прагнення до цієї перемоги, за його словами, рухає всім.

Патріарх відзначив, що його знайомому Федору Конюхову, знаменитому мандрівникові, який раніше вчився в семінарії, потрібно пройти на човні Атлантичний океан, щоб перемогти себе, а для іншого його знайомого не меншим подвигом буде залишитися на ніч в заміському будинку, вимкнувши світло. «У кожного свій рівень, своя межа. Але найважливіше - щоб ми намагалися підняти цю планку», - заявив первосвятитель. «Тварини прагнуть насититися і продовжити свій рід, у людини - інші стимули», - відзначив він.

Відео дня