Православні Чернігова відзначають 950-річчя з’явлення Єлецької ікони Божої Матері.
Як передає кореспондент УНІАН, у Петропавлівській церкві Єлецького жіночого монастиря відбудеться літургія з нагоди цього ювілею, яку очолить архієпископ Чернігівський і Ніжинський АМРОСІЙ.
За переказами, ікону Єлецької-Чернігівської Божої Матері побачив на ялині (звідси і назва – з російської «ель» - УНІАН) князь Святослав Ярославович у 1060 році. На місці з’явлення святині він наказав спорудити православний храм, а згодом там засновано монастир. Вважається, що під час перебування у Чернігові у 1069-1072 роках новостворену обитель вшанував своїми відвідинами і преподобний Антоній Печерський – засновник Києво-Печерського монастиря та Іллінських печер у Чернігові.
У 1239 році монастир спалили монголо-татари, доля ікони була невідома. Пізніше архімандрит Іоаникій Галятовський у книзі «Скарбниця» розповів, що у ХVІ ст. образ був переданий до Москви, а в 1687 р. ікона потрапила до Успенського собору в Харкові, де була втрачена на початку ХХ ст..
Відомо багато списків (копій) чудотворної ікони. Один з них привезли до російського міста Володимира у 1676 р. брати Микита і Матвій Козели. Пізніше житель Чернігова Костянтин Мазопета купив цей образ на ярмарку і подарував Євецькій обителі, де образ знаходився до її закриття. У 1930 р. ікону передано до Чернігівського історичного музею. 1 квітня 1999 р. образ повернули Петропавлівській церкві Єлецького монастиря, де вона перебуває і нині.
Свого часу, список чудотворної ікони Єлецької Божої Матері взяв з собою до Сибіру, куди отримав призначення, архієпископ чернігівський Іоан Максимович. Невдовзі ікона стала відома як ікона Тобольської Богородиці.
Композиція ікони Єлецької Божої Матері, як стверджують дослідники, це іконографія самого явлення святині у період Київської Русі і одночасно найдавніше зображення чернігівської фортеці ХVІІ ст. У верхній частині ікони у прямокутній різьбленій рамі зображена ікона «Богоматір з немовлям», ікону підтримують гілки ялини. Стовбур дерева поділяє нижню частину композиції навпіл. Справа – Успенський собор Єлецького монастиря (ХІІ ст.), а зліва – чернігівська фортеця (ХVІІ ст.), а вдалині видніється річка Десна, адже саме річка в уявленні багатьох народів є символом життя.
Нині ікона Єлецької Богоматері відома багатьма зціленнями після молитви перед нею, її вшановують не лише жителі Чернігівщини, але й численні паломники, що приїжджають до міста.
Святкування на честь Єлецької-Чернігівської ікони Божої Матері щороку відбувається 5/18 лютого.