У Чернігівській обласній бібліотеці імені В.Короленка відбулася презентація каталогу "Ікони іконостасів Іллінської церкви та Троїцького собору м. Чернігова". Про це УНІАН повідомили у Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній".
Унікальне багатоілюстроване видання вийшло у світ наприкінці минулого року до 940-річчя заснування Антонієвих печер і Троїцько-Іллінського монастиря. Підготували книгу науковці Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" – заступник генерального директора з наукової та культурно-просвітницької діяльності Алла ДОЦЕНКО та старший науковий співробітник Олена ЛЕВЧЕНКО. Керівником проекту виступив генеральний директор заповідника Юрій СОБОЛЬ, а фотозйомку провів відомий у Чернігові фотограф Микола ТУРЧИН.
За словами Ю.СОБОЛЯ, Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній" має чисельну колекцію ікон. Значна частина з них розміщена у постійно діючих експозиціях, а також у фондосховищах заповідника. "Також є колекція іконостасних ікон у діючих храмах. Саме про іконостасні ікони Іллінської церкви та Троїцького собору і йдеться у новому виданні", - уточнив він.
Через брак коштів не вдалося зробити каталог за обсягом таким, яким він планувався спочатку, – замість 260 сторінок книга містить лише 160. Це науково-пізнавальне видання, інформація в якому подається "живою", а не суто науковою мовою. Видання започатковує серію каталогів, присвячених видатним пам’яткам культури, які зберігаються у заповіднику. Книга розрахована на широке коло істориків, дослідників і загалом шанувальників старовини та мистецтва.